Новини - България

Министерство на здравeопазването: Президентското вето е връщане в изходна позиция
Прочетена: 102 пъти

"Налагането на вето върху бюджета на НЗОК означава връщане в изходна позиция и абсолютна невъзможност да се ползват предимствата, предоставени от новия по-голям бюджет за здравеопазване." 

 

Това е становището на Министерството на здравеопазването (МЗ) в официална позиция, с която то излезе броени часове след като президентът Румен Радев наложи вето върху някои текстове от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., отнасящи се до мораториума върху включването на нови лекарства в списъка на лекарствените продукти, за които фондът заплаща. В позицията се припомня, че с бюджета на касата за срледващата година се осигуряват с 407 милиона повече средства за лекарства, болнична и извънболнична помощ и зъболечение.

 

"Чрез него е намерена правилната рамка, в която публичният фонд може да осигури финансиране на всички здравноосигурени лица за всички здравноосигурителни случаи. Постигнат е правилният баланс между първичната, специализираната и болничната медицинска помощ, медицинските изследвания, денталната помощ, медицинските изделия и лекарствените продукти.

Всеки един закон при необходимост може да бъде променян по волята на Народното събрание. Спирането му е необосновано и категорично е в ущърб на интересите на пациента", се посочва още в позицията на МЗ.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития