Новини - В медиите

Министър Семерджиев пред bTV: Освежаваме болниците с дългове
Прочетена: 364 пъти

"Болници, в които има прекомерно натрупване на дългове, ще бъдат освежавани от гледна точка на състава на борда на директорите си, защото трябва да постигнем финансова дисциплина", обяви служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев тази сутрин в ефира на bTV.

По думите му процесът вече е започнал с възстановяването на бившия директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. По данни на самото министерство болницата е с дългове от над 18 млн. лв., които се дължат изцяло на лошо управление.

 

Министър Семерджиев коментира и изнесените данни от доклада на подупечното му ведомство след проверки в Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД).

"Този доклад е факт от 2-ри декември и това, че се обсъжда в края на март 2017 г., показва, че има нещо, което не е много наред с комуникациите в здравеопазването", посочи Семерджиев

По думите на министъра бившият директор на Фонда проф. Владимир Пилософ, който беше отсранен от поста си, не е бил в центъра на неблагополучията.

"Той е бил поставен в среда, в която е могъл да вземе решенията, които са му позволявали правилата за дейността на фонда", коментира Семерджиев.

Според него обаче проблемът в правилника е бил огромен, затова е започнала и процедура по промяната му.

 

По повод случаите на морбили у нас здравният министър потвърди, че към момента те са три – при две жени и едно дете. Той посочи, че епидемията е тръгнала от Румъния и е обхванала и други страни като Унгария, където има лечебно заведение под карантина. Морбили има още в Италия и Великобритания. Степента на имунизираност у нас е около 92%, отбеляза здравният министър, като допълни, че най-голяма сигурност има когато тя е над 95 на сто. 

"Задължителният иминузационен календар не е случаен. Той е много прецизен и съгласуван със Световната здравна организация. В среда на неимунизирани заразата се разпространява по-лесно", поясни д-р Семерджиев.

Здравният министър увери, че в страната има достатъчно резерв от ваксинни и допълни, че ресорното ведомство предприема всички необходими мерки за ограничаване на разпространението на заболяването.

 

Цялото интервю с него можете да гледате ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития