Новини - В медиите

Министър Семерджиев пред БНТ: Хиляди пациенти лежат ненужно в болниците
Прочетена: 469 пъти

Има хиляди пациенти, които ненужно лежат в болници и касата излишно плаща престоя им. Пациентските организации и тази година настояваха да отпаднат много клинични пътеки за проследяване на хронични заболявания, по които се правят процедури, които отнемат няколко часа. Въпреки че сигналите са от години, от касата не смятат, че оптимизирането на разходите е техен проблем, каза в сутрешния блок на БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Поради тази причина се подготвят промени, които ще ограничат ненужния престой в болница. Пациент, който е влязъл за изследване, ще може да си тръгне същия ден.

 

Министърът съобщи, че се предвижда въвеждане на нови правила за разплащане с болниците. Те няма да имат месечни лимити. Така, според Семерджиев, няма да се налага пациентите да чакат с месеци за прием в болница. Освен това, в бюджета на касата за лечебните заведения за тази година са предвидени 270 млн. лв. повече, добави министърът. Вместо с твърди месечни лимити, от първи април болниците ще разполагат с прогнoзни тримесечни бюджети.

Тримесечен прогнозен бюджет с буферен механизъм от 3% върху 400 млн. лева означава, че на практика ние няма да имаме лимитиране на болничната помощ. Или ако има, то ще е съвсем малко. Преодолели сме един огромен и тежък механизъм, който съществуваше от административното решение миналата година, каза д-р Семерджиев.

Новите правила, според Семерджиев, ще осигурят баланс в системата. Очаква се промяната да сложи край на листите на чакащите за прием в болница. Предвидени са и 20 млн. лв. повече за личните лекари. През тази година ще има промяна по отношение на обемите и цените на клиничните пътеки. Клинични пътеки, които са прекалено оборотни и смятани за печеливши, в крайна сметка няма да могат да изтърбушат бюджета на касата, защото на три месеца ще се включва режимът за регулация.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития