Новини - България

Министър Петров: Ще се върви към прогенерична политика
Прочетена: 294 пъти

Ще се върви към прогенерична политика и изсветляване на пазара с лекарства. Това стана ясно от думите на  министъра на здравеопазването проф. Николай Петров в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Това е нотрмално. Ние не сме революционери. Повечето европейски страни вървят в тази посока. Ние ще вървим в тази посока – към генерици, към изсветляване на пазара, към много по-широко обсъждане, когато трябва да се включи нов препарат, дори за редки болести, защото имам чувството, че голяма част от новите скъпи медикаменти, иновативни - не че не са нужни, но решенията за тях се взимат при недостатъчно светли условия. Т.е. това трябва да става публично – защо се вкарва този медикамент, за колко души трябва той, на колко хора ще помогне, ще се подобрят ли те, напълно ли ще се излекуват и откъде ще вземем парите”, каза Петров.

На репликата на водещата, че изглежда започва война, министърът отговори:

“Това не е война. Защо да е война? Всичко е на масата.

По думите му един от големите проблеми при скъпоструващите лекарства и специално за онкоболните е, че няма лимит. Като дискриминация за тези пациенти министърът определи указанието на Здравната каса да им се прилагат медикаменти според телесното тегло. Министърът посочи, че се надява още на следващия Надзорен съвет това указание ще бъде дискутирано, като увери, че неговият екип  ще инициира такава дискусия и нейната крайна цел ще бъде да се намерят по-улеснени алгоритми, а не „да се мерят хората с метъра“. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития