Новини - В медиите

Министър Петров: Прокуратурата ще разследва нарушенията в МБАЛ-Ловеч
Прочетена: 339 пъти

"Официално ще изпратя писмо до прокуратурата. Не може да остават така тези неща!"

С тези думи в ефира на "Денят започва" по БНТ министърът на здравеопазването генерал проф. Николай Петров обяви, че ще "разчепка" не само случая с констатираните нарушения в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, но и всички останали лечебни заведения, които прилагат незаконни практики в работата си.

 

Проблемите в ловешката болница ескалират тази година, заради натрупани дългове, наложени запори и напускащ персонал. Най-фрапиращото в случая са два договора - за ползване на ангиограф и на скенер, между болницата и частна структура. Работата с тях се обслужва по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а когато лечебното заведение получи парите си, те се делят "по братски" с частника. Така обаче болницата не може да обслужва останалите си разходи и на практика години наред бавно е вървяла към банкрут, възмути се министър Петров. 

"Ако настоящият директор е от една година, през тази година той е бил длъжен да вземе мерки. Преди него - предния. И предишния преди него. Докато се стигне до този, който е подписал тези неизгодни договори. Ще го разчепкаме много добре този случай. И ще го решим по начин, който да покаже на други места, ако има такива договори - аз ще го проверя, че така не може да се работи. Това, че договорът е подписан от твой предшественик, не те прави теб невинен", обърна се здравния министър към директорите на големи държавни болници. 

Проф. Петров обеща да бъде безкомпромисен и по отношение на модела, по който се разпределят немедицинските разходи в лечебните заведения, собственост на държавата.

"Нямам амбицията да уволнявам, да назначавам ... Аз ще работя с всички. Но ще поставя на директорите на големи болници рамка и ще следя стриктно да се изпълнява. Който влезе в нормалността на разходите, значи е добър управленец. Който не влезе, значи не е добър управленец. Това ще е критерият. Така са ме гледали и мен, затова бях избран за министър. Това не е случайно", обяви генерал Петров.

Целият разговор с генерал проф. Николай Петров можете да гледате ТУК.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития