Новини - България

Министър Петров: Най-големият кадрови проблем в здравеопазването е с недостига на медицински сестри
Прочетена: 3009 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Най-големият кадрови проблем в системата на здравеопазването е свързан именно с недостига на медицински сестри, което автоматично го прави фокус на усилията ни. Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров на среща с председателя на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева и членове на организацията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„Самостоятелността, отговорностите и заплащането са липсващите компоненти в регулацията на сестринския труд. Ето защо с екипа ми имаме намерението да разпишем ясни параметри, при които цензът на сестрите да кореспондира с правомощията и правата им“, добави министърът.

Председателят на БАПЗГ Милка Василева добави, че по отношение на професионалистите по здравни грижи и в частност сестрите, здравеопазването ни има нормативна база, но тя трябва да се спазва, за да се избегнат "изкривявания на каквито сме свидетели". Тя уточни, че все пак е необходима известна ревизия.

 

На срещата са участвали също заместник-министър д-р Мирослав Ненков, Дафинка Коцева – главен секретар на БАПЗГ, Петя Недкова – председател на Националния съвет по качество на БАПЗГ, Мария Балевска – парламентарен секретар на БАПЗГ и Лиляна Николова – председател на Националната контролна комисия на БАПЗГ.

 

Тема на разговорите са станали още евентуална промяна на нормативната уредба, касаеща обучението на медицинските сестри, функциите и правомощията на сестрите в ясли, училища и детски градини, заплащането на сестринския труд, както и необходимостта от утвърждаване на стандарти по здравни грижи – било като отделен нормативен акт, или като приложения към някои стандарти по медицински специалности.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития