Новини - България

Министър Николай Петров: Бордовете на държавните болници ще бъдат от трима души, това е най-добрата формула
Прочетена: 380 пъти

Директорски борд от 3-ма души – това е оптималният състав на ръководното тяло на болниците, по-голям брой членове на борда би означавало единствено колективна безотговорност. Тази теза защити министър Николай Петров в предаването „Още от деня“ на БНТ тази вечер. Икономиите са най-малката причина за намаляването на броя на участниците в на бордовете на големите държавни болници, подчерта проф. Петров и допълни, че ако се търси ефективност на управлението на лечебниците, то трябва да се започне от такава численост на борда, която предполага по-голяма оперативност и по-ясна отговорност. Няма полза от безкрайни разговори и дискусии на много хора по много гледни точки. Тричленните бордове са формула, доказала своята функционалност, защото те включват директора на лечебното заведение, един лекар, обикновено водеща фигура от голяма клиника и представител на Министерството на здравеопазването като принципал, обобщи министърът.

 

За пореден път той посочи частните болници като пример за ефикасен мениджмънт и за медицинска услуга, при която е постигнат оптимален баланс между цена и качество. Ето защо, подчерта проф. Петров, е много важно да се използва опитът на частните болници, както е важно и да работим като едни добри партньори в пазарни условията и конкурентна среда.

 

Множество са факторите, които предопределят недостатъчното финансиране на здравеопазването, допълни министърът. По неговите думи сега близо 1 млн. български граждани не плащат здравните си осигуровки, още 1 млн. наши сънародници не плащат, защото живеят в чужбина, но ползват нашата здравна система, а в същото време здравната вноска у нас не е толкова висока. Можем, разбира се, да искаме още пари, но преди това трябва да покажем, че можем да управляваме и това, което имаме, което към настоящия момент  означава, че на места дори трябва да запушваме пробойни.

 

В добра финансова ситуация в момента са не повече от 5-6 болници, основната част са в едно „клатещо се“, но все пак относително стабилно състояние, има обаче и такива, в които нещата са катастрофални. Като пример за добре управлявани болници проф. Петров посочи УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Трябва  наистина да помислим сериозно над въпроса за лимитите, каза министърът и отново приведе пример с болницата в Поморие, която през летния период приема и обслужва в пъти по-голям брой пациенти. Същото се отнася и за други болници, при които е налице сезонност, ето защо техните лимити трябва да се определят прецизно с оглед на тези специфични потребности, обобщи  министър Петров.

 

Всички директори, за които имаме доказани сериозни нарушения, ще бъдат дадени на прокурор, категоричен бе той. Министърът се въздържа да посочи конкретни имена, единствено съобщи, че на този етап има доказателства за директора на Специализираната болница по ортопедия в Горна баня и за директора на МБАЛ в Ловеч.         

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития