Новини - България

Министър Николай Петров: Аз не държа да бъда командир на касата
Прочетена: 178 пъти

Аз не държа да бъда командир на касата. Касата си е отделна институция. Тя си има нейната автономия. Аз държа да работя в синхрон. Аз отварям всичко от Министерството на здравеопазването да го гледа касата и искам същото отсреща, защото при откритост тогава има прогрес.

 

Това каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в сутрешния болк на бТВ „Тази сутрин“ по повод предложения от него проф. Камен Пловчев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). На въпрос как се е спрял на него, Петров обясни:

„Аз, когато трябва да предложа някого, винаги тръгвам от профила на този човек, като започнете от възраст, интелект, научна активност и научни титли, бързина на мислене, бързина на взимане на решения, почтеност, добро минало. Аз си давам сметка, че така залагам и моя авторитет“.

Трите неща, които министърът иска да свърши със сигурност в рамките на мандата си, са да въведе електронното здравеопазване, да наложи стандарт за управление на болниците и да се погрижи за работещите в системата на здравеопазването.

 

Според решението на Народното събрание, електронно здравеопазване трябва да бъде реализирано със сигурност до 2 години. По думите на министъра то ще струва вероятно около 12-15 млн. лв.

 

По отношение на стратегията за управление на лечебните заведения министърът каза, че до края на годината трябва да е готов с предложение за въвеждане на унифициран модел за управление на лечебните заведения – университетски, областни и общински.

 

Запитан кои са болниците в най-тежко състояние, Петров посочи МБАЛ Ловеч и УМБАЛ „Ст. Киркович“ в Стара Загора. Болницата първенец пък според него е УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

„Ако разчитаме на данни, които са чисто счетоводни и статистически, много добре се справя „Иван Рислки“. Добре се справя болницата в Монтана. Добре се справя университетската болница в Пловдив „Св. Георги“, каза министър Петров.

По думите му временно изпълняващият длъжността директор на Военномедицинска академия (ВМА) проф. Венцислав Мутафчийски за 2 месеца е свалил дълговете на болницата с още 600 хил. лв.

 

По отношение на състоянието на „Пирогов“ министърът каза:

„В „Пирогов“ успокояването винаги е временно, защото там процесът е много динамичен. В такива болници като „Пирогов“ е много трудно да се направи планиране, да си подредиш дейността, защото там винаги вървиш след събитията. Не знаеш колко ще минат тази вечер по спешност, колко ще са оперирани…“

Запитан какво е заварил в министерството при поемането на поста, министърът каза, че „доста голяма бъркотия“, но добави, че тя не била заради предшественика му д-р Петър Москов.

„Москов е свършил доста добри неща. Не очаквайте от мен да го критикувам”, каза Петров.

Като такива той определи опитите за въвеждане на националната здравна карта и стартирането на проекта за спешната помощ. А по повод въвеждането на пръстовата автентификация здравният министър каза, че нейната ефективност е можла да бъде отчетена, при по-дълъг период на работа.

„Дали е бил правилен този начин, щеше да го покаже анализът след още 6 месеца”, коментира Петров.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития