Новини - България

Министър Москов: Централизираният търг няма да повлияе на лекарствоснабдяването на болниците
Прочетена: 344 пъти

Централизираното договаряне на лекарства ще намали разходите на болниците за медикаменти с около 20% и няма да повлияе на лекарствоснабдяването на лечебните заведения. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов в ефира на „Здравей, България!“ по Нова телевизия.

„Т.нар. обществена поръчка или търг – това не е приумица на министъра, а е част от препоръките на Европейската комисия как държавите-членки да осъществяват устойчива лекарствена политика и е част от препоръките на българските органи за борба с корупцията – БОРКОР – как да се изсветлят процесите в сферата на търговията с лекарства, обясни министърът и допълни: „Това, което правим е централизиран орган за обществена поръчка, който превръща анонимните, в тъмни стаички обществени поръчки във всяка една болница в единна, електронна, прозрачна, публична, с явно наддаване система“.

Москов се обърна към пациентите като каза, че могат да бъдат абсолютно спокойни и че няма да се стигне до ситуация, в която в болниците да няма лекарства заради общия търг.

„Там, където тази процедура е въведена, ние я взаимстваме методологията главно от скандинавските страни, защото техният индекс за корупция е нисък – не защото са различни хора, а защото правилата са им такива. Там разходите на болниците за медикаменти след въвеждането на тази процедура са спаднали с около 20%. Тези 20% са нещо, което досега е било част от печалбата по веригата на фармацевтичната индустрия. Сега това трябва да остане в болниците“, обясни министърът.

По думите му няма никаква възможност процедурата по търга да повлияе на снабдяването на лекарствата в болниците и това е гарантирано.

 

Д-р Петър Москов съобщи, че има информация, че Българската социалистическа партия (БСП) е взела решение да спре процедурата по централизираното договаряне на лекарства.

„Аз знам със сигурност, че БСП е обещало на фармацевтичната индустрия да направи това. Аз говоря с факти и те ще бъдат потвърденислед има-няма 2 седмици. Това е решение на ръководството на БСП и вие ще видите как ще действа новоизбраното правителство на служебния премиер, назначен от президента“, каза още министърът в оставка.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития