Новини - В медиите

Министър Москов: Нарушени са търговски интереси за над 250 млн. лв. в сектора
Прочетена: 2740 пъти

Само за година повече от 250 млн. лв. са били "спечелени" в интерес на данъкоплатците вследствие на последователната здравна политика на правителството, обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов тази сутрин в "Денят започва" по БНТ.

"Понеже през цялото време по мен, по министерството, по служителите ми, по касата вървят преписки ... кой съд, коя прокуратура, коя медия, коя обществена или лобистка организация ... да сме наясно. Нито аз, нито правителството ще спрем. Знам, че и противниците ни няма да спрат, само че няма да ни накарат да спрем по този начин", обяви още в самото начало на разговора здравният министър.

А след това посочи и количествените измерения на предприетата до момента здравна реформа.

 

През миналата 2015 г. големият фармацевтичен бизнес  е върнал в бюджета за здраве около 45 млн. евро, а до края на 2016-а ще предостави задължителни отстъпки от продуктите си за поне 70 млн. евро, уточни министър Москов. По думите му това се дължи на подписаните споразумения с индустрията, които са изцяло в интерес на пациентите.

"Това са пари, които досега са отивали като част от печалбата на фармацевтичните компании. Сега се връщат в публичния фонд и с тези пари той може да закупува повече медикаменти и нови медицински услуги. Това е добре", коментира здравният министър.

Допълнителни средства в сектора се очаква да постъпят след като започнат да се прилагат и централизираните търгове за лекарства в болниците. Системата трябваше да заработи още преди месец, но на практика ще бъде пусната в началото на юли, защото много лечебни заведения не са се справили със заявяването на нужните им количества.

"Оказа се, че въпреки много ясните инструкции, че медикаментът трябва да е даден по своето непатентно наименование (т.е. в едно такова наименование може да има няколко търговски интереса и фирми) и без значение с каква опаковка и колко броя хапчета има вътре, някои от болниците – дали заради глупост, дали заради друг интерес, бяха написали, че искат точно опаковка от определен медикамент от 10 хапчета. И ако е от 20, те вече не я искат", разказа Москов.

При лекарствата това е процедурата, която води до обективно понижаване на цените през пазарен механизъм, убеден е министърът, затова планира да въведе подобни централизирани поръчки и за медицинските консумативи (спринцовки, игли, конци и пр.). След това ще се изгради отделна система за уеднаквяване на цените и на скъпите медицински изделия.

 

По същия начин се работи и за решаването на проблемите във Фонда за лечение на деца, допълни Москов. Вчера екипът му се е запознал с проекта на нов устройствен правилник на институцията, от който се очаква да въведе нови правила при разглеждането на заявките на нуждаещите се от специфична терапия деца. При последните проверки на документацията е било установено, че има преписки, постъпили преди девет месеца, т.е. през ноември 2015 г., които още не са получили експертно становище от Фонда. По думите на Москов това време ще бъде сведено до 10 дни, а самата институция ще работи по ясни и прозрачни за обществото правила.

"Парите за здравеопазване, специално за деца, идват по линия на здравната каса, по линията на фондовете на министерството и по линия на социалното министерство. Ако някоя от тези системи на финансиране нещо е изпуснала или е нужна някаква допълнителна логистична подкрепа за пътуване, за уреждане на придружител на дете, някаква диагноза, която не се поема от касата и министерството, някакъв нов начин на лечение, който не е влязъл в нашите списъци, някакво лекарство, което по някаква причина не може да бъде доставено през фондовете, тогава е смисълът на този Фонд за лечение на деца. Като една предпазна мрежа отдолу - ако нормалните методи за финансиране не сработят, да няма нито едно дете, чиято потребност от лечение да не бъде задоволена. И това е смисълът на Фонда, а не да се изземват конституционни права", категоричен беше министър Москов.

Всичко това не се е случвало до момента, защото организацията на работа е била лоша и защото процедурите, начина на отчетност, начина на водене на документацията и целият смисъл в работата на Фонда е изкривен, допълни здравният министър. И обяви, че е поел ангажимент институцията да заработи по-добре в най-кратки срокове и това вече е факт.

 

Накрая Москов коментира и разкритията, че има търговия с пациенти, които биват транспортирани в определени болници, особено когато болният се нуждае от скъпи консумативи.

"На тази база има с моя заповед направена група, начело със заместник-министър Ваньо Шарков и отговорът е прост – всяка една линейка има GPS система, вързана със съответния център. В рамките на тази седмица ще бъдат проследени всички по GPS сигналите, т.е. откъде тръгва линейката, къде отива, с какво страдание е пациентът, и ако има някакви отклонения, които доказват злоупотреби и за това директорът на съответното ЦСМП или филиал, не е взел съответните мерки, тези хора ще бъдат санкционирани. Това, което аз знам по тази тема е, че такива неща са по-скоро изключения, но когато излезе окончателният доклад, аз ще го представя и на Вас, и на колегите Ви, които започнаха това разследване", увери здравният министър.

Паралелно се работи усилено и по реалното остойностяване на медицинската помощ, за да не прибягват болниците до закононарушения и нерегламентирани практики. Министър Москов се съгласи, че "системата на финансиране и начина на остойностяване е сгрешен и той трябва да се промени" и обяви, че пазарлъците за цените на клиничните пътеки между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъдат прекратени.

"До момента разговорите между касат, държавата и лекарския съюз са "котка в чувал". Колко трябва да бъде цената на една клинична пътека - дали да е 200 лв.? Едните викат нека да е 250 лв., другите - не, 220 лева. Но и в двете числа няма обосновка. Това, което правим в момента, е да отделим безспорното от стойността на всяка едно лечение. Тоест, за лечението на една язва, например, какъв консуматив, какво лекарство, какво като режийни разходи е нужно", обясни Москов.

Казано с други думи, министерството ще определи средните стойности на всеки един елемент от клиничните пътеки и преговори за това кое колко трябва да струва между лекарите и касата няма да има. От тук нататък двете интитуции ще се съсредоточават върху въпросите за възнагражденията на медицинския персонал и обемите дейности, които публичният фонд би могъл да закупува от лечебните заведения. Според Москов това е единственият начин да се изсветлят доходите на лекарите и да им се гарантира едно прилично възнаграждение.

"Ако доходите на лекарите не са част от някаква размита форма на заплащане и на остойностяване "едно към гьотере" на клинична пътека, тогава може да е ясно - голямата част от възнаграждението на лекаря е свързано с работа в обределено ниво болница, определено количество дежурства и определена допълнителна квалификация, а друга по-малка част е свързана с допълнителна негова натовареност или търсене от пациентите. Така, както е в целия нормален свят", обяви здравният министър.

Само в България лекарите работят на ишлеме, но в това няма нито икономически, нито медицински смисъл, защото в резултат на това системата се изражда от здравна в търговска, категоричен беше министър Москов.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития