Новини - България

Министър Кирил Ананиев: Президентското вето е с общи мотиви - нямат никаква доказателствена сила
Прочетена: 109 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

„Конституцията дава право на президента да наложи такова вето. В това няма нищо лошо. По-важно е обаче мотивите да бъдат достатъчно добре издържани. Това са общи мотиви, които нямат никаква доказателствена сила. Позитивният лекарствен списък, който използваме в нашата страна, е с най-широката гама лекарства, която осигурява всички лечения на българските граждани и с най-ефективните лекарства, които се прилагат в цяла Европа.“

 

Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод президентското вето върху параграф 6 от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г., който регламентира мораториум на плащането от страна на фонда за нови молекули в рамките на следващата година.

 

По думите мму във всяка една страна се въвеждат ограничителни мерки с оглед стабилизирането на финансовото състояние на здравноосигурителните фондове. Това ще бъде направено и в България през следващата година. Според Ананиев с тази мярка няма да се ограничи достъпа на пациентите до качествено лечение. Той обясни, че от 2018 г. са предложени да бъдат въведени у нас 32 нови молекули. За 29 от тях „имаме най-добрите лекарства, които се прилагат в Европа“. Ето защо според Ананиев, няма да има липса на качествени лекарства и добро лечеие на българските граждани. По думите му, ако няма мораториум, разходите за новите медикаменти ще са 40 млн. лв. Освен това за новите молекули, които са влезли в страната ни през тази година, ще са необходими още 25 млн. лв., с което сумата за нови терапии щели да скочат над 60 млн. лв.

 

„Ако вземем от болничната или извънболничната система за лекарства, ние ще създадем много сериозни проблеми в останалите сфери“, коментира министърът.

 

По думите му президентът е подведен да наложи вето, защото срещу всички тези нови молекули има високо ефективни лекарства, които се прилагат в цяла Европа и света.

 

„Само 3 молекули нямаме в момента. Те са свързани с много, много редки болести на хората, но за тях ние ще намерим решение с бюджета на Министерството на здравеопазването. Няма да оставим български граждани, които да страдат от тежки заболявания, и да не бъдат лекувани по най-ефективен начин“, каза Ананиев.

 

Запитан има ли лобистки интереси по казуса, Ананиев каза:

 

„Който познава фармацевтиката, знае, че лобистките интереси започват от влкизането на лекарството на територията на България, влизането му в Позитивния лекарствен списък, отиването на лекарството до конкретни аптеки – дали в аптеки, болници или не, до разписването на лечението и стигането на лекарството до гражданина.“

 

А на въпрос дали има съмнения, че и лекарите са стимулирани от фармацевтичната индустрия да изписват конкретни лекарства и най-новите медикаменти, Ананиев каза:

 

„Определено имам такива съмнения. Наистина има такива съмнения. И хората, които работят в бранша знаят, че има такива процеси.“

 

По време на предаването министърът съобщи, че с промяна в Закона за лекарствата в хуманната медицина ще бъде създадена информационна система за пътя на лекарствата от влизането им у нас, през търговците на едро и дребно до пациентите или до евентуално изнасяне в чужбина. Тя ще отчита какви количества медикаменти влизат, колко са реимбурсирани от НЗОК и колко излизат от България, като при износ, свързан с недостиг от регионален или национален мащаб, ще се намесват контролните органи.

 

Към момента само от една акция срещу такава схема за установени 80 млн. лв. загуби за държавата, а проверяваните подобни нелоялни практики са няколко, каза Ананиев.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития