Новини - България

Министър Кирил Ананиев: Няма да закриваме задлъжнели болници
Прочетена: 148 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Няма да се закриват задлъжнели болници при планираното преструктуриране на здравни заведения с преобладаващо държавно участие. След проверки направихме анализ на всяка общинска болница и в петък на среща с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) съгласувахме конкретни нормативни промени и мерки за преструктуриране."

 

Това заяви в  предаването "Неделя 150" на БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му Министерството на здравеопазването е направило преглед на всички лечебни заведения с 50% и над 50% държавно участие с анализ на тяхното финансово състояние и мениджмънт, като за всяка държавна болница е било направено конкретно предложение за преструктуриране с цел повишаване на ефективността на нейната дейност.         

 

"Спрямо общинските болници ние можем да подпомагаме този процес, да предлагаме необходимите мерки на кмета на общината или на Общинския съвет, но те в крайна сметка взимат решението, защото са собственици”, обясни министър Ананиев.

 

Първата болница, в която ще започне преструктурирането, е ловешката.

 

Още в понеделник създаваме необходимата организация, така че надявам се процесът да е ефективен и да е бърз, каза Кирил Ананиев по този повод.

 

Предстои нов разговор с кредиторите на врачанската болница през тази седмица, стана ясно още от думите му.

 

Мисля, че ще намерим решение, което да е добро и което да стигне до резултата, който постигнахме с кредиторите на ловешката болница”, добави още той.

 

Друг акцент в интервюто на Кирил Ананиев пред БНР бе увеличаването на цената на клиничните пътеки. Министърът се въздържа от конкретика, но подчерта, че детското и майчиното здравеопазване са приоритети в управлението на сектора, който той ръководи.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития