Новини - България

Министър Илко Семерджиев: Ще бъда гарант за преговорния процес за сключване на НРД - 2017
Прочетена: 321 пъти

Служебният вицепремиер по социалните политики и здравен министър д-р Илко Семерджиев проведе днес две последователни срещи с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, съобщиха от пресцентъра на здравно министерство.

„Целта ми е да намеря баланса между двете страни в Националния рамков договор за медицинските дейности и да се опитам максимално да сближа позициите им, така че до 28 февруари ключовият за здравната система документ да бъде подписан“, каза министър Семерджиев и припомни, че възстановяването на договорното начало между лекарското съсловие и Здравната каса е основен приоритет в мандата му.

И двете ръководства представиха проблемите и предложенията си пред служебния здравен министър, който ги призова за гъвкавост в преговорите.

„Невъзможно е да направим мащабни промени за 3 месеца, но след подписването на НРД следващият парламент може да използва договореностите като база за законодателни промени“, каза министър Семерджиев.

Според председателя на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев Националният рамков договор е крайъгълният камък за установяване на отношенията в здравната система.

„Не искаме да сме вече командно-административно регулирани, както беше при предишния здравен министър“, заяви лидерът на лекарското съсловие.

И двете страни в преговорите изразиха задоволство, че новият здравен министър ще бъде гарант за сключването на договора. Относно пръстовия автентификатор, който беше основният блокиращ елемент на НРД 2016, и НЗОК, и БЛС изразиха категоричната си позиция за нормативната, контролната и икономическата му несъстоятелност.

 

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов бе категоричен, че Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не може да бъде приложена в извънболничната помощ и въвеждането на отпечатъците там е дори опасно за здравната система.

„Икономическият ефект от автентификатора е на практика нулев“, обяви ръководството на Здравната каса.

Нещо повече, според последните данни, изнесени на сайта на НЗОК, вместо да намалят разходите в здравеопазването пръстовите отпечатъци са ги увеличили. Само за ноември, когато бе въведен автентификаторът, разходите на Касата са скочили с над 10 милиона лева.

 

Официално преговорите за сключването на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 година между Надзорния съвет на НЗОК и БЛС ще започнат през следващата седмица.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития