Новини - България

Министър Ананиев: Здравноосигурителният модел е изчерпан, трябва да се работи за надграждането му
Прочетена: 1487 пъти

Финансов анализ на състоянието на лечебните заведения с над 50% държавно участие и на техния мениджмънт ще бъдат основата, на която ще бъде създадена конкретна програма за преструктуриране и оздравяване на болниците в затруднено финансово положение. Тя ще бъде представена от министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и достъпът до нея ще бъде публичен. Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол от отговора на министъра на въпрос на народния представител от Парламентарната група "БСП за България".

 

По думите на министър Ананиев действащият в момента здравноосигурителен модел е в определена степен изчерпан и трябва да се работи за неговото развитие и надграждане. Подходът на здравното министерство ще бъде комплексен, така че да бъдат отчетени всички предимства и недостатъци в работата на системата, при условията на засилен контрол от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и всички структури на здравното министерство, подчерта Кирил Ананиев.

 

Министърът декларира готовност при необходимост да поиска съдействие от специализираните служби, за да бъдат разследвани съмнения за престъпления и злоупотреби в системата на здравеопазването.

 

Намаляването на разходите за онколечение също бяха предмет на оттовор на министъра. На въпрос на проф. Георги Михайлов. Кирил Ананиев обясни, че въвеждането на системи за автоматизирано и полуавтоматизирано смесване на цитостатици за вливания на онкологични пациенти би имало смисъл единствено за голям брой болни в големи онкологични болници, а у нас ситуацията е различна. Министърът засегна също така и темата за въвеждането в нашите онкологични лечебни заведения на т.нар. болнични опаковки - по-големи и по-икономични разфасовки на лекарства. По неговите думи държавата не разполага с възможности да принуди фармацевтичните компании да внасят такива опаковки, но един от пътищата за решаването на проблема би могъл да бъде единният електронен търг на лекарства, от който се очаква реализирането на икономии за онкомедикаменти.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития