Новини - България

Микроимпланти помагат на пациенти с глаукома
Прочетена: 417 пъти

Иновативни микроимпланти за лечение на глаукома бяха поставени на трима пациенти в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, съобщават от лечебното заведение.

 

Целта на оперативната процедура е постигане на вътреочно налягане от 13-15 мм живачен стълб - граници, в които зрението не е застрашено от загуба и допълнително влошаване. Операцията се извършва с много малък разрез от 1 – 1.2 мм, през който се поставя наподобяващият тръбичка имплант, който освобождава течността, причина за повишеното вътреочно налягане.

 

Стандартно операциите на глаукома се извършват с голяма продължителност и рискове от постоперативни усложнения като хипотония, кръвоизливи, отоци на роговицата и др. Благодарение на иновативния метод обаче всяка от интервенциите продължава не повече от 10 минути. Самите импланти са с размер 6 мм и се поставят безкръвно под локална упойка, без нужда от разрези и поставяне на конци.

"Микроимплантите и тази хирургична техника дават възможност на пациентите за адекватно и сигурно овладяване на високите нива на вътреочно налягане чрез интервенция, която е много кратка и не носи рисковете наизвършваните до този момент глаукомни операции. Пациентите ще престоят в болницата 1 денонощие, след което ще бъдат изписани и ще могат да се върнат към обичайните си занимания. Радвам се, че сравнително бързо и в България вече разполагаме с тези иновативни импланти, с които можем да подобрим качеството на живот на пациентите с глаукома", разказва д-р Алек Топов, началник на отделението по Офталмология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.

Глаукомата е едно от най-коварните заболявания, характеризиращо се с прогресивно и необратимо отслабване на зрението поради увреждане на очния нерв от високото очно налягане. Половината от заболелите не знаят за болестта си и се обръщат към специалист, когато зрението им вече е сериозно нарушено.

 

Ето защо специалистите съветват всеки човек над 35 г. редовно да прави профилактичен преглед при офталмолог с измерване на вътреочното налягане.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития