Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Микробиом показва подтипове на ХОББ
Прочетена: 464 пъти

Германски изследователи са установили, че микробиомът на белите дробове е показателен за различните подвидове на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Констатациите полагат основите за по-персонализирано лечение на заболяването, засягащо предимно пушачи, съобщава електронното издание European Biotechnology.

"ХОББ има различни подтипове, които могат да бъдат потвърдени чрез използване на количествена компютърна томография (qCT)", обяснява Волфганг Кастел, ръководител на изследователското звено "Научни изчисления" (ASC) в центъра Хелмхолц в Мюнхен.

Неговият колега Майкъл Шлотер, който ръководи отделът за сравнителни микробиомни анализи (COMI), добавя:

"Искахме да проучим дали микробиомът в белите дробове се изменя по начин, който зависи от тези подтипове".

Сравнявайки проби от здрави доброволци и пациенти с ХОББ, членовете на Консорциум EvA (Emphysema versus Airways Disease) успяха да причислят пациентите към различни подтипове на ХОББ и да ги свържат със състава на белодробния микробиом, получен чрез метагеномни анализи.

 

Според изследователите, стрептококите често се срещат в структурно променени бели дробове. От друга страна в дробовете на здрави индивиди се наблюдава повишено присъствие на вида Prevotella, на който са приписани редица пробиотични характеристики.

 

Специфичните промени в модела на белодробните микроби може да доведат до вземане на медицински решения относно прилагането на антибиотици или глюкокортикоиди при различните подтипове на ХОББ.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития