Новини - България

Миенето на ръце ни предпазва от над 120 летни вируса
Прочетена: 427 пъти

Добрата лична хигиена и старателното измиване на храната, която ще консумираме, е единственото спасение от вирусните инфекции, които ни атакуват през летните месеци.

 

В най-горещите месеци на годината сред нас циркулират над 120 различни вируса, някои от които в редки случаи могат да причинят тежки менингити и дори диабет, коментира вирусологът от БАН акад. Ангел Гълъбов.

 

Бацилите не са в състояние да причинят грип, тъй като той е характерен за есенно-зимния сезон. Затова пък засяга най-често тънките черва и предизвиква гадене, диария и повръщане. Възможно е да се появят болки в гърлото и висока температура, но неразположението обикновено преминава след ден-два без особени усложнения. 

"В малък брой от случаите клиничната картина се проявява в резултат на преминаване на вирусите от тънките черва в кръвния поток, т.е. разпространение на вируса чрез кръвта и поражения в централната нервна система, най-честно т. нар. асептични менингити. Наред с това има щамове, които поразяват сърдечния мускул, обвивката на сърцето или причиняват поражения на произвеждащите инсулин клетки в задстомашната жлеза. т.е. те могат да причинят диабет", обясни акад. Гълъбов.

Най-рискови за летните вируси остават децата, както и хората с хронични заболявания. Според специалиста те трябва да са изключително внимателни, когато пребивават извън дома си, защото основните източници на инфекции са мръсните ръце, храната в обществените заведения, продавачите на открито, които предлагат царевица, хот дог, сладоледи и прочите, както и публичните тоалетни, където хигиената е ниска.

 

Сред страшните за децата вируси са коксаки вирус А16, който причинява мехури по устата, ръцете и краката, заедно с ентеровирус А71, който причинява енцефалит и менингит.

"Епидемия е наблюдавана в България през 1975 г., когато заболяват 700 души, от които 44 завършват с фатален край. В момента взривът е в Барселона и Иберийския полуостров, но у нас заболяването беше ограничено с помощта на живата ваксина срещу полиомелит", припомни още акад. Гълъбов.

По думите му за тези два вируса в момента се разработват китайски експериментални ваксини, които съвсем скоро вероятно ще влязат в употреба.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития