Събития -

май 2017

ПВСЧПСН
    
9 май
Вторник
Международно обучение за трансплантации у нас
Хотел "Силвър"
гр. София, бул. Симеоновско шосе 6
09:00 - 17:30 ч.

На 09.05.2017 г., вторник, от 9:00 ч. в столичния хотел "Силвър" започва тридневен семинар, в който испански специалисти по донорски ситуации ще обучават българските и латвийските си колеги по проект "Seeding life". 

 

В обучението ще участват медици от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Военномедицинска академия (ВМА) и най-големите болници в България и Латвия, а техни преподаватели ще бъдат експертите Висенте Торрегроса, Анхел Руис и Хавиер Агирресабалага. След серия от ролеви обучения, симулации и изнесени семинарни занятия, лекарте ще получат специален сертификат, който на свой ред им дава правото да обучават свои колеги за координатори по донорство. Предвидено е специалистите, които ще бъдат обучени у нас и в Латвия, да са общо 375. 

 

Проектът “Seeding life” е насочен към здравните специалисти, лекари реаниматори, невролози, нефролози, координатори по органно донорство в болниците в двете държави. Осъществява се по Европейската програма "Еразъм+", а негов координатор е УМБАЛСМ  "Н. И. Пирогов" със съдействието и активното участие на Изпълнителната агенция по трансплантации. Партньори по проекта са УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", Университета на Барселона, Института за донорство и трансплантация в Испания и Университетската клинична болница Паулс Страдинс в Латвия.

 

Кои са обучителите?                   

                  

Д-р Хавиер Агирресабалага е хирург. От 1997 година е член на екипите за трансплантация на панкреас. Участвал е в над 100 трансплантационни ситуации в Университетската болница "Ла Коруня", където работи и като образователен координатор. 

 

Д-р Анхел Руис завършва Университета в Барселона през 1999 г. Той работи в отдела за дарение и координация за трансплантации в болница Hospital Clínic de Barcelona  (HCB). От  1999 г. до сега е  координатор на отдела. Между  2004 г. - 2008 г. е координатор от страна на Европейския съвет по хирургия, а в качеството на специалист към Американската асоциация на тъканните банки от 2004 г. е координатор на програмата DCD в Hospital Clínic de Barcelona  (HCB).

 

Д-р Висенте Торрегроса работи в звеното по нефрология и бъбречна трансплантация на  Hospital Clínic de Barcelona  (HCB ) от 1991 г. В периода 2002-2006 г. д-р Торрегроса е основател и президент на испанската Фондация за болестта на Фабри. Носител е на множетво престижни награди в областта на трансплантациите.