Новини - Свят

Международна платформа обединява клиничните изпитвания по света
Прочетена: 373 пъти

Интернет платформа за подобряване на достъпа до медикаменти в процес на разработка ще получи 10 млн. щатски долара инвестиции, съобщиха неотдавна международните медии.

 

Целта на базирания в Холандия стартъп MyTomorrows е да предоставя информация на пациентите, нуждаещи се от лечение, за действащите в страната им клинични изпитвания, а също така да свързва представителите на фармацевтичната индустрия с лекари, изследователи и експерти в областта на медицинската наука.  

 

На този етап платформата обединява данните на 17 публични регистри за клинични изпитвания в цял свят, предоставя информация за общо 317 214 проучвания и още 381 програми за ранен достъп.

 

Според данните на MyTomorrows, например, в България в момента се провеждат 222 клинични изпитвания, в Австрия – 587, във Франция – 3315, а в Китай – 4226. Истински рекордьори обаче са Съединените американски щати (САЩ), които провеждат 15 161 проучвания, като веднага след тях се подрежда Япония с 10 379.

 

Платформата обаче не осигурява достъп до клиничните изпитвания "по принцип". Информация за тях потребителите могат да получат само след въвеждане на конкретна диагноза или здравословен проблем, както и името на държавата, в която се намират.

 

Така например, става ясно, че у нас в момента се набират пациенти за две проучвания на медикаменти за Болест на Крон, две за тестване на безопасността на терапията при ревматоиден артрит и три за хора с ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Други области, в които се провеждат клинични изпитвания у нас, са неврологията, дерматологията и други.

 

Интернет платформата MyTomorrows има амбициите да съкрати времето за провеждане на дългите изпитвания на нови медикаменти в различните им фази, които в повечето случаи продължават между 10 и 15 години. С общо 22 млн. долара финансиране за четиригодишното си съществуване компанията ще се опита да разшири пазарите си към САЩ и Азия, както и да доразвие вече съществуващите си такива в Европа, Южна Америка и Близкия изток.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития