Новини - България

Между 3 и 6% от световното население страда от фибромиалгия
Прочетена: 190 пъти

Между 3 и 6% от световното население страда от фибромиалгия, но няма никаква яснота колко са болните в България. Това обяви председателят на Организацията на пациентите с ревматични заболявания (ОПРЗБ) Боряна Ботева по повод Световния ден за информираност и борба с ревматичното автоимунно заболяване фибромиалгия - 12 май. 

"Най-вероятно броят на хората с болестта многократно надхвърля диагностицираните пациенти. Причината е, че фибромиалгията се диагностицира изключително трудно. Няма тест или специфични изследвания, които да доказват болестта", сподели Боряна Ботева. 

При фибромиалгията болните изпитват силни болки в мускулите и смазваща умора, без да има видими причини за това. Специфично за болестта е, че болка може да се усеща във всички части на тялото. Разпознава се по появата на силна болезненост при натиск на определени точки, симетрично разположени на тялото. Придружаващи клинични симптоми са неспокоен сън, депресивни състояния, тревожност, хронична умора, нарушаване на регулацията на дебелото черво и пикочните пътища. Силата на болката зависи от различни фактори – студ, тревожност, шум, влажност. Други, характерни за фибромиалгията симптоми, са главоболието и мигрената, които се проявяват при 40% от болните.

"Диагнозата се поставя чрез измерване на прага на болка с апарат долориметър и информация от болния за съпътстващи симптоми и наличие на отключващи фактори. Такива могат да бъдат нервно и психическо напрежение; психически травми в детството; хронична преумора; наличие на други ревматични болести, протичащи с хронична болка", обяснява Д-р Валентина Решкова, ревматолог в Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София.

Смята се, че хората, които страдат от лупус, болест на Бехтерев или ревматоиден артрит са много склонни на един по-късен етап да се разболеят и от фибромиалгия.

"Заради непознаването на болестта, пациентите, а и лекарите, често не свързват главоболието или световъртежа, например, при пациенти, вече диагностицирани с ревматично заболяване, с фибромиалгията. А в много от случаите именно тя е в основата на тези оплаквания", убедена е Боряна Ботева. 

Друг, характерен белег, на болестта е силният наследствен фактор. Затова от ОПРЗБ съветват хора, които имат в рода си болни от ревматично заболяване или които самите са диагностицирани с такова, при наличие на някой от изброените симптоми да се консултират с ревматолог.

 

Отбелязването на Международния ден за информираност за фибромиалгията е част от Информационната седмица за ревматичните заболявания в България, чиито организатор е Организацията на пациентите с ревматични заболявания в България. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития