Новини - България

Между 100 и 150 деца годишно се разболяват от рак в България
Прочетена: 438 пъти

Златна тъкан в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания у нас украсявя от днес едно от дърветата пред УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" в столицата. Инициативата е част от международна кампания за подобряване на чувствителността и информираността за проблемите на онкоболните деца, подкрепена от националния омбудсман Мая Манолова, лекари от ИСУЛ и родители от Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". 

"Искам да кажа на родителите на болни дечица, че това е трудна битка, но винаги има шанс тя да бъде спечелена и не бива да се отчайват. Използвахме днес златната тъкан, за да украсим дървото, защото това е цветът на децата, болни от рак. Искам да помоля хората да сложат нещо златно върху себе си и така да подкрепят децата, които се борят с тази коварна болест", призова Маргарита Борисова, председател на Сдружението "Деца с онкохематологични заболявания".

Според тъжната статистика всяка година между 100 и 150 деца в България се сблъскват с коварната диагноза, като само в ИСУЛ миналата година са се лекували 1 400 малчугана.

 

Проблемите, с които трябва да се борят родители пък, са свързани с липсата на детска болница у нас и закриването на болничното училище. Онкоболните деца не могат да бъдат приемани с предимство в общообразователни училища, защото не са включени в съответната наредба на Министерството на образованието и науката (МОН). Проблеми съществуват и с осигуряването на лекарства, които не са в позитивния списък на Националната здравноосигурителна каса.

"Битката с онкологичните заболявания е отборна битка и аз съм готова да бъда част от отбора, който се бори за здравето на дечицата тук", категорична беше омбудсманът Мая Манолова.

Пред деца и родители тя пое ангажимента да съдейства за среща с ръководството на Министерството на здравеопазването, Фонда за лечение на деца и Националната здравноосигурителна каса за решаването на всички проблеми.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития