Новини - България

Меморандум за сътрудничество ще се бори с лекарствения дефицит у нас
Прочетена: 919 пъти

Дефицитът на определени медикаменти в страната и опасността от възникване на опасен за здравето на пациентите недостиг ще бъде преодолян чрез меморандум за сътрудничество между фамацевтичната индустрия и Министерството на здравеопазването, съобщиха от ресорното ведомство.

 

Документът предвижда инициирането на законодателни промени в сферата и носи подписите на служебния  здравен министър д-р Илко Семерджиев, председателя на Управителния съвет на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители (ARPharM) Зоя Паунова и директора на асоциацията Деян Денев.

"МЗ и Асоциацията на фармацевтичните производители ще си сътрудничат за осигуряване на достъп до висококачествени и ефективни лекарствени продукти за българските граждани. Документът предвижда осъществяването на контрол и съвместни проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“. Ще бъдат проверявани лицата, извършващи търговия с лекарствени продукти в страната и през границите ѝ. Ще се следи за притежаването на разрешения за търговия с лекарствени продукти, за спазването на добрата дистрибуторска практика и на правилата за отпускане и продажба на медикаменти", гласи официалното съобщение на здравното министерство.

Споразумението предвижда още да бъдат взети мерки за по-добро взаимодействие между притежателите на разрешения за употреба на лекарствени продукти и дистрибуторите. Ще се действа съвместно за преодоляването на лекарствени дефицити, а опасността от недостиг на определен лекарствен продукт в резултат на износ ще бъде елиминирана чрез разработването на законодателни мерки.

 

Министерството и ARPharM ще провеждат редовни срещи в търсене на решения по текущи проблеми за осигуряването на достъп до лекарствени продукти, допълват от здравното ведомство.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития