Новини - България

Медиците във ВМА - на курсове за борба с "burnout" синдрома
Прочетена: 894 пъти

Специализирани Балинт групи ще помагат на лекарите във Военномедицинска академия (ВМА) да изградят психотерапевтична връзка с пациентите, съобщават от лечебното заведение. Медицинският персонал ще се обучава специално за това, тъй като правилните взаимоотношения с болните имат съществено значение при диагностицирането и провеждането на самото лечение, както и при проявяването на т. нар. burnout синдром на професионално прегаряне.

 

Лекарската професия /най-вече заетите в донорските екипи, спешните и приемно-консултативните центрове/ традиционно води класацията в изследванията за професионално прегаряне. Поради тази причина, във ВМА вече успешно се прилага специална програма за грижа за персонала.

 

Методът на Балинт групите носи името на лекаря и психоаналитик Майкъл Балинт. Неговата работа, описана в книгата му "Лекарят, пациентът и болестта", започва с опита на лекари да бъдат представени психотерапевтичните умения за контакт с пациента, които да улеснят събирането на информация, с цел по-добра диагностика и лечение. 

 

Постепенно Балинт групите се превръщат освен в средство за доразвиване на професионални компетентности, и в начин за психологична профилактика на burnout ефекта в медицинските екипи и грижа за психологичния комфорт на лекарския и сестрински персонал. С други думи, целта на работата на тези групи е да се подпомогнат  лекарите да бъдат чувствителни към психологичните аспекти на проблемите на пациентите, както и да си дават сметка за трудностите, които самите те срещат с тях.

 

Този тип работа и опит е част от практиката във всички големи болници в Европа и САЩ, както и от обучението по медицина навсякъде по света. Следвайки добрия пример, Центърът за психично здраве и превенция към ВМА вече разполага с отворена Балинтова група за медицинския персонал от всички клиники на болницата.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития