Новини - България

Медицинският ДАНС разследва Комплексния онкоцентър в Пловдив
Прочетена: 634 пъти

Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО), станала известна като "Медицинския ДАНС", е започнала проверка на шокиращите случаи в Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив, при които са извършвани ненужни операции и отстраняване на органи, без да е необходимо. Това съобщиха за Redmedia от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. За конкретните случаи разказа в свое разследване предаването "Господари на ефира".

 

От здравното ведомство уточниха, че по повод разкритията е назначена проверка още преди седмица, но повече информация по казуса ще бъде изнесена след като ИАМО приключи работата си.

 

Ако бъдат установи нарушения, цялата документация по случая ще бъде прехвърлена на Прокуратурата, а на виновните ще се търси наказателна отговорност за нанесени вреди на пациентите.

 

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) коментираха, че случаят касае изпълнението на медицински критерии и показания за диагностика и лечение, затова проверките са от компетенциите на ИАМО. Касата няма да оспорва плащания за отчетената дейност, тъй като болницата е изпълнила клиничните пътеки и всички необходими процедури, свързани с операциите, за което й е било заплатено.

 

Председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев обясни, че ръководената от него организация не е получавала информация за обвиненията към медиците в КОЦ – Пловдив. По думите му, веднага щом станат известни подробностите по случая, той ще бъде разгледан от всички комисии на съсловната организация.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития