Новини - България

Медицинските стажове в чужбина ще се признават у нас само след клинична практика
Прочетена: 579 пъти

Без съответната клинична практика в акредитирани лечебни заведения, аптеки и лаборатории нито един медицински стаж в чужбина няма да има тежест у нас. Младите лекари, фармацевти, стоматолози, лаборанти и други специалисти от сферата на здравеопазването ще трябва да докажат на практика усвоените знания в чужбина, защото такива са изискванията на нормативната уредба за придобиване на висше образование по различните медицински специалности. 

 

Новите насоки за признаване на стажове в чужбина са публикувани със заповед на министъра на здравеопазването на страницата на ведомството. В нея се посочва, че "стажът за усвояване на професията е времето, през което професията е упражнявана под ръководство, в случай че това е условие за упражняване на регулираната медицинска професия, като това може да бъде по време на обучението за придобиване на професионална квалификация или след него".

 

Насоките касаят професиите "лекар", "лекар по дентална медицина", "магистър-фармацевт", "медицинска сестра", "акушерка", "лекарски асистент", "медицински лаборат, "рентгенов лаборант", "рехабилитатор", "инспектор по обществено здраве", "помощник-фармацевт", "зъботехник", "масажист (с увредено зрение)", "ортопедичен техник", "фелдшер", "кинезитерапевт", "лекар - специалист" и "лекар по дентална медицина - специалист".

 

В заповедта обаче не се посочва къде трябва да бъде проведена съответната клинична практика  - на територията на България и отново в чужбина.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития