Новини - България

Медицинските специалности са сред най-желаните от чуждите кандидат-студенти в България
Прочетена: 232 пъти

Медицинските специалности и компютърните науки продължават да са най-желаните сред гражданите на Балканите, Молдова и Украйна, които искат да следват в България. Това стана ясно по време на информационната кампания за прием в държавните ни висши училища, която обхвана шест държави, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).

 

Три групи от експерти са разяснявали реда, условията и възможностите, които България предоставя за обучение в университетите. Първата група е посетила българските общности в Молдова и Украйна, втората - Македония, Албания и Косово, а третата – българите в Западните покрайнини (Република Сърбия). За първи път през тази година се организира информационна кампания за българите от Одеса.

 

В кампанията са се включили експерти от МОН, представители на Държавната агенция за българите в чужбина, както и на самите висши училища. Те  са консултирали кандидат-студентите и техните родители и са предоставили практическа информация за провеждане на писмения конкурсен изпит. Представителите на Държавната агенция за българите в чужбина са осведомили сънародниците ни за реда и условията за придобиване на документ за български произход.

 

През 2016 г. Министерският съвет увеличи на 1000 души бройката за българите от чужбина, които могат да бъдат приети като студенти, докторанти и специализанти в държавните висши училища в нашата страна. Това число се запазва за предстоящата академична година. Отделно от това страната ни отпуска още 150 бройки за студенти от Македония, 20 бройки за докторанти от всички посочени държави, както и 120 месеца за специализация.

 

Освен редовен прием на студенти от българските общности зад граница, Министерството на образованието и науката всяка година осигурява до 15 субсидирани от държавата места в български университети, предназначени за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература, както и за първенците на випуски от средни училища в райони с компактно българско население  в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития