Любопитно -

Медитацията намалява риска от сърдечни заболявания
Прочетена: 123 пъти

Медитацията може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Твърдението е на Американската сърдечна асоциация (АСА), според която все пак са необходими допълнителни проучвания за доказване на твърдението, пише БГНЕС.

 

Учените напомнят още, че стремежът към здравословен начин на живот и придържането към медицинските съвети трябва да останат основна стратегия за първична превенция. Сърдечните болести са убиец номер 1 в САЩ, причинявайки около 610 000 смъртни случая в страната всяка година.

 

Промяната в начина на живот, като отказване от тютюнопушене, започване на здравословна диета и редовни упражнения, се смята за най-важна за намаляването на риска от сърдечни заболявания. За лица, които носят рискови фактори като високо кръвно налягане и висок холестерол, комбинирането на промени в начина на живот с лекарства може да помогне много.

 

В изследването си екипът от учени фокусира вниманието си върху ефектите от различни медитативни практики. Те стигат до извода, че практиката може да помогне за понижаване на нивата на стрес и намаляване на тревожността и депресията и може също да подобри качеството на съня и общото благосъстояние. Изследователите предполагат, че само 25 минути медитация могат да подобрят мозъчната функция и енергийните нива. Резултатите показват също, че тя има потенциала да намали кръвното налягане.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития