Новини - В медиите

Mediapool.bg: Дълговете на болниците достигнаха половин милиард лева
Прочетена: 487 пъти

Задълженията на държавните и общински лечебни заведения към средата на годината вече надхвърлят 500 млн. лева, като близо 200 млн. лева от тях са просрочени, съобщава информационният сайт Mediapool.bg.

 

Точната сума, която дължат държавните болници към 30 юни, е 406.8 млн. лв., а тази на общинските – 95.4 млн. лева. Спрямо същия период на миналата година дълговете на държавните болници са се увеличили с 33.9 млн. лв., сочи справка на Министерството на здравеопазването, изготвена по запитване на онлайн медията.

 

От общия дълг на държавните болници (406.8 млн. лева) 30% или 121.5 млн. лева са към доставчици на медикаменти, а 75.6 млн. лева или близо 19% са към доставчици на консумативи като спринцовки, игли, стави, клапи и др. По-скромни са задълженията на болниците за режийни разходи като ток, вода, отопление. Около 50 млн. лева или 12% са задължения за заплати към персонала, но става въпрос за краткосрочни задължения.

 

Лечебните заведения с най-големи задължения са пловдивската университетска болница ”Свети Георги”, Александровска болница, варненската университетска ”Света Марина”, болницата в Стара Загора “Проф. д-р Ст. Киркович“, Институтът за спешна медицинска помощ “Пирогов“, Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, Специализираната болница по онкология в София и университетската болница “Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Част от тези лечебни заведения са и с най-големи просрочени задължения заедно с болниците в Бургас и Враца.

 

С целия текст и всички данни можете да се запознаете ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития