Новини - България

МБАЛ „Света София” – първата болница с видео жестов превод за хора с увреден слух
Прочетена: 147 пъти
Снимка: МБАЛ "Света София"

МБАЛ „Света София” вече предлага услугата ''видео жестов превод'' на пациенти  с увреден слух. Така всеки пациент в неравностойно пoложение, дължащо се на увреда на слуха, ще има директен достъп до здравните услуги. Това ще става възможно благодарение на модерните технологии, чрез които може да се направи жестомимичен превод. Мястото за контакт е обозначено със специален стикер на регистратурата на МБАЛ „Св. София”. Проведено е обучение с реални демонстрации за обслужване на граждани с увреден слух, чрез ползване на онлайн платформата за видео жестов превод. Предстои включване в онлайн мрежата и на ДКЦ „Св.София”- Люлин.

 

С новата услуга МБАЛ „Св.София”, в партньорство с „ТоталКей" и Фондация „Заслушай се", ще подпомогне медицинската  грижа за пациентите с увреден слух.

 

В България по неофициални данни има приблизително 120 000 души с различна степен на увреждане на слуха, от които около 25 000 човека ползват като основно средство за общуване български жестов език.

 

МБАЛ ''Св.София'' е първото лечебно заведение в страната, което въвежда услугата, в помощ на пациентите с проблеми със слуха.

 

Демонстрация на услугата ще бъде направена  в сряда 8-ми ноември в МБАЛ „Св. София”. За по-добра комуникация ще присъства и жестов преводач. Преди това в 11.30 ч. ще има кратък брифинг в заседателната зала на болницата – 1-ви етаж.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития