Новини - България

Майка на болно дете алармира за проблеми в комуникацията с Фонда за лечение на деца
Прочетена: 1307 пъти

Чуждестранни клиники нямат връзка с Фонда за лечение на деца у нас, а родителите са в пълно неведение за пътя на документацията им и издаването на необходимите формуляри за терапиите на децата им в чужбина. За това сигнализира Зорница Михалкова, майка на четиригодишно момиченце с неизяснена диагноза, в сутришния блок на Нова телевизия.

 

Малката Марина се оплаква от болки в краката, но лекарите в България й поставят само ориентировъчна диагноза. За да се определи конкретно заболяването, детето трябва да замине в клиника в Лондон, където да му се направят изследвания и мускулна биопсия. У нас това е невъзможно, защото единственият компетентен специалист е в чужбина и едва ли ще се върне специално за тях, разказва Зорница.

 

Истинският проблем е, че докато чака Фондът за лечение на деца да придвижи документите на дъщеря й, получава телефонно обаждане от клиниката в Лондон и разбира, че двете институции всъщност нямат никаква връзка помежду си.

"Имах голям късмет, че болницата, в която трябва да заминем за изследвания с дъщеря ми, имаше моите координати и се свърза с мен. Въобще не можеха да осъществят контакт с Фонда в дните на арестите. На 21 април получих информация от болницата, съответно от там ми писаха, че такъв мейл не съществува. Тоест, за тях взаимоотношенията с този Фонд реално приключват. Няколко пъти предавах информацията, която имах, на Фонда, поне пет-шест мейла съм написала, но от Фонда никаква реакция нямаше. Последно писах на 28 април, след като разговарях с една госпожа по телефона и я помолих да потвърди, че тази кореспонденция е получена. Тъй като клиниката беше изключила Фонда от своята кореспонденция, аз помолих отново да го включат, защото мисля, че не съм аз лицето, което трябва да прави цялата организация", разказа притеснената майка в ефира на Нова телевизия.

Другият проблем е, че за да замине детето в чужбина, семейството трябва да получи формуляр S2, който гарантира на болницата в Лондон, че българската държава ще заплати впоследствие всички извършени манипулации. Крайният срок, в който документът трябва да бъде изпратен на клиниката, е 10 юни, в противен случай насрочените за 27 юни изследвания на Марина ще отпаднат от графика на лечебното заведение и няма да се осъществят.

 

Новият директор на Фонда проф. Владимир Пилософ разбра от телевизионния ефир не само за поставените срокове, но и че ценовата оферта за изследванията на детето отдавна е готова.

 

"Очевидно има технически трудности, които се преодоляват, но нито едно дете, което трябва да пътува и за което има взето решение, не е спряно", увери професорът.

По думите му, тъй като не се касае за спешен случай и все още е началото на май, има достатъчно време да се подготви пътуването на детето.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития