Новини - България

Мая Манолова внесе петиция срещу двойния стандарт при храните, БЛС подкрепи инициативата
Прочетена: 62 пъти
Снимка: Омбудсман на Република България

Омбудсманът Мая Манолова подаде по електронен път петиция до Европейския парламент (EП) срещу двойния стандарт при храните в Eвропейския съюз (EС), съобщи пресцентърът на институцията.

 

На среща с общественици и представители на неправителствения сектор омбудсманът посочи, че това е поредната стъпка към намирането на трайно решение на проблема с качеството на храните във всички държави членки на ЕС.

 

„Генералното решение на този проблем ще бъде чрез създаването на директива, която да регламентира производството и предлагането на хранителни продукти, в която категорично да бъде забранено предлагането на една и съща стока, под една и съща марка, от един и същи производител, но с различни съставки и с различно качество“, подчерта общественият защитник.

 

Според Мая Манолова, контролът трябва да бъде възложен на общ европейски орган или на мрежа от националните органи, който да бъде централизиран и скрепен със сериозни санкции. Омбудсманът е категорична, че разликите в качеството при храните рефлектират и върху джоба на българите, защото засягат огромни икономически интереси и много пари, реализирани по веригата производство и търговия с храни. Тя обясни, че инициираната от нея петиция, е подадена до Комисията по петициите в Европейския парламент (ЕП), която до два месеца трябва да се произнесе дали е допустима или не. След това ще бъде публикуван линк на сайта на ЕП, на който всички европейски граждани ще могат да я подкрепят. Манолова предупреди, че ако това не се случи, ще инициира процедура за европейски референдум, за който са необходими подписите на 1 млн. европейци.

 

Общественият защитник посочи още, че до края на годината й предстоят срещи с омбудсманите на страните от Вишеградската четворка, а в рамките на европредседателството на България, отново ще организира форум, посветен на двойния стандарт при храните и измамните търговски практики. Тя разказа, че първоначалните отговори от европейските институции, са били необнадеждаващи и аргументирани в стила „нали не ви тровят“, „нали храните са безопасни“, „става дума за малки отклонения“, „разликите са съобразени с вашите национални предпочитания и с вашия национален вкус“. Това, по думите на омбудсмана, е несериозно, обидно и нечестно.

 

Петицията на националния омбудсман е подкрепена от няколко неправителствени организации, сред които е и Българският лекарски съюз (БЛС). На срещата при Мая Манолова, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев заяви:

 

„БЛС и аз в качеството си на негов председател приехме с изключително удовлетворение това, което омбудсманът на Република България е започнал и считаме, че една такава инициатива не е въпрос само на спазване на стандарти, регламенти и директиви, но е и въпрос на национално достойнство“, каза д-р Грозев.

 

Той допълни, че е възхитен от смелостта на Мая Манолова да повдигне и да отстоява темата пред европейските институции.

 

Подписите си под петицията на омбудсмана положиха още актьорът и режисьор Камен Донев, председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов, председателят на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова, директорът на Българския център за нестопанско право Надя Шабани и заместник-омбудсманът Диана Ковачева.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития