Новини - България

Маскирани или ваксинирани? Решете сами
Прочетена: 306 пъти

"Вместо да бъдем маскирани, можем да бъдем ваксинирани".

С това послание епидемиолози, лични лекари, специалисти по инфекциозни болести  и представители на Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация у нас дадоха старт на поредната кампания за превенция на грипа сред медицинското съсловие в България.

 

Автор на посланието неволно стана председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров. От чисто потребителска гледна точка той по оригинален начин обясни защо ваксинопрофилактиката е най-добрата превенция срещу грип. 

 

Иначе мотото, с което кампанията ще обиколи страната, е "ЗАПРЕТНЕТЕ РЪКАВИ! ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ! ДРУГИТЕ ЩЕ ПОСЛЕДВАТ ПРИМЕРА ВИ! ЗАЩИТЕТЕ СЕБЕ СИ И ТЕЗИ ЗА КОИТО СЕ ГРИЖИТЕ! ДА НАПРАВИМ ОТ НЕЩО МАЛКО НЕЩО ГОЛЯМО!"

 

Епидемиолозите очакват най-мното проблеми тази година да създаде грипният щам "Хонконг" (H3N2), тъй като е най-нов. Изолиран е в края на 2014 г., циркулирал е у нас само през миналата 2015 година и много малко хора са били изложени на него. Каква ще бъде реалната ситуация обаче ще стане ясно след около месец, когато грипната вълна се зададе от Западна Европа и оформи епидемиологичната картина за страните от Източна Европа. 

"Ако има нещо, в което да е постоянен грипният вирус, това е, че е изключително непостоянен", коментира националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му, щамът "Калифорния", известен като "свински грип", би трябвало отдавна да не съществува, тъй като почти цялото световно население вече се е срещало с него и има изградени антитела. Това обаче не му пречи да продължава да циркулира и да създава усложнения сред най-уязвимите групи, категорични са епидемиолозите. 

 

У нас на практика няма никакво значение кой от известните вируси ще ни връхлети, защото едва около 2-3% от населението си поставят противогрипна ваксина. Данните са съставени въз основа на внесените в страната и продадени опаковки, но никой не знае каква част от ваксините действително са поставени, което означава, че броят на имунизираните може и да е по-нисък. 

"За да може една ваксина да окаже влияние върху епидемиологичния процес като такъв в страната, трябва покритието да е 94-95%. А такова нещо при противогрипната ваксина няма. Има обаче изследвания какво е влиянието й върху рискови групи, защото на базата на много високия обхват при хората на 65 г., основно във Великобритания, Холандия и Испания, смъртността е значително по-ниска от тази в други страни", уточни д-р Кунчев.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година между 10 и 30% от населението на Зематя боледува от грип. Само в Северното полукълбо се разболяват над 100 млн. души. Между 3 и 5 милиона от тях прекарват тежка форма на болестта, а приблизително 1 милион получават усложнения. Броят на починалите в глобален план се движи около 250-350 хил. души годишно.

 

У нас между 1500 и 3000 души годишно загиват от различни видове пневмонии и белодробни усложнения по данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Не е ясно обаче дали всички те се дължат на влошено състояние в следствие на грип, защото липсва методология за проследяване на смъртните случаи. Обикновено статистиката отразява основните заболявания, които водят до смърт, но на този етап никой не може да каже дали усложнението с фатален изход не е било провокирано от вируса на грип.

 

Най-застрашени в това отношение са малките деца, бременните, възрастните хора над 65 години и пациентите с хронични заболявания, при които грипът най-често провокира усложнения, които могат да бъдат и фатални. Експертите уточняват, че долната граница за поставяне на противогрипна ваксина сред децата е 6-месечна възраст, което в никакъв случай не освобождава родители им от ангажимента да се имунизират. Същото е задължително и за всички близки на бебета под 6 месеца. Ваксина е напълно безопасна също за бременните жени, като освен това се предполага, че може да създаде полезни антитела на плода, които да го предпазват от вируса след раждането.

"Грипната ваксина, при всичките претенции, които имаме към нея, и наличните й слабости, е единственото специфично средство за защита срещу грипа, с което разполагаме. Това е истината. С течение на времето не можахме да преодолеем редица необосновани претенции към нея. Човек очаква, имунизирайки се срещу грип, целият зимен сезон нищо да не го хване, но няма как да стане. Една от слабостите й е, че тя дава имунитет само срещу трите щама, срещу които е насочена. Нищо друго. Въпреки това ваксината е достатъчно ефективна. Миналата година, знаете, един от щамовете беше по-нов, различаваше се от ваксиналния, и въпреки това, на базата на кръстосан имунитет, ваксината си свърши работата", обясни плюсовете от имунизацията националният здравен инспектор.

Добрата новина е, че се очаква догодина в България да се появи четиривалентната ваксина, която ще покрива всички циркулиращи на наша територия вируси - "Калифорния", "Хонконг", "Бризбейн" и "Пукет". На този етап ваксините се прилагат единствено в САЩ, Великобритания и Германия, но се предполага, че щом имат по-широко покритие, ще имат и по-голям ефект срещу грипа.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития