Новини - България

Мария Чернева: Павел Александров не е извършил престъпление
Прочетена: 169 пъти

"Абсолютно всичко, което е описано в така наречения "обвинителен акт", са си просто едни административни нарушения". Тoва заяви днес журналистката от БНТ Мария Чернева в интервю за националното радио по повод обвиненията срещу бившия управител на Центъра „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) Павел Александров и група служители на фонда. В съобщението на прокуратурата няма абсолютно нищо, което да говори за някакъв вид престъпление, за корупция или престъпна дейност, подчерта Мария Чернева, която от дълги години работи в Обществения съвет към фонда.   

 

Според нея далеч по-сериозни нарушения могат да се намерят в последния доклад от проверката на фонда, който е писан по време на управлението от проф. Владимир Пилософ. „Ако спецпрокуратурата се захване с този доклад и тази проверка, обвинителният акт ще достигне 5000 страници“, изрази мнение тя и сподели притеснението си от  факта, че на практика спецзвеното губи време и изразходва ресурс, за да се занимава с административни нарушения.

 

По нейните думи тези засечени нарушения не са довели до ощетяване и вреда. „Никъде в обвинителния акт не се посочва какво точно е присвоено и на каква стойност, нито с колко са били ощетени фондът или касата.“

 

Журналистката коментира също така темата за отговорността, като посочи, че ако посоченото в обвинителния акт е престъпна дейност, то тя се е осъществяла най-малкото със съгласието на администрацията, т.е. на Министерството на здравеопазването.

 

Що се отнася до работата на ЦФЛД Мария Чернева бе категорична, че тя винаги е била в полза на децата, но ако на тази дейност се погледне по сходен начин – т.е. „през очилата на спецпрокуратурата“, не е изключено всички, които вземат решенията във фонда също да получат обвинителен акт.  

 

„Ако трябва да гледаме подробно и точно дали ние не нарушаваме някои от законите или правилата, регулирани от МЗ или държавата най-общо, може да се окаже, че и ние вземаме решения, които са в нарушение на нормативното законодателство. Не "може да се окаже", ние вземаме такива решения. Ние нарушаваме нормативите с всяко едно заседание, гласувайки например лекарства за деца „off label“, само защото ако ние не ги гласуваме и те не ги получат, техният живот е застрашен. Ние гласуваме медицински изделия за ортопедични операции, които не са в особено законен ред осигурявани от държавата. С всяко едно заседание ние нарушаваме някои от правилата, нормативите на държавата, но да се квалифицират нашите действия като престъпен сговор е твърде много “, категорична бе Мария Чернева.

 

В обобщение за действията на прокуратурата, тя цитира добре известната поговорка „Който търси, намира“ и повтори, че няма факти, посочени в обвинителния акт, които уличават Павел Александров и сътрудниците му в престъпление.   

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития