Интервю -

Мария Чернева, БНТ: Здравният министър не бива да е функция на финансовия
Прочетена: 504 пъти

Дългогодишният журналист на БНТ с основен фокус върху здравеопазването Мария Чернева пред Redmedia за предизвикателствата пред новия здравен министър генерал проф. Николай Петров.


 

 

Мария, добър ли е изборът на новия-стар премиер Бойко Борисов за здравен министър?

 

- Изборът е много добър. Генералът е експерт, с авторитет, няма да бъде функция на финансовия министър. В последните години знае и какво е финансова дисциплина.

 

Какво очакваш да постигне проф. Петров на новия управленски пост?

 

- Да има подкрепата и волята да направи някои важни промени в системата. Всички знаем какви са те, но на никой не му стиска да ги направи. Например да извади на светло търговията с медицинските изделия в ортопедията и да обвърже плащането с качеството на медицинската помощ.

 

Кой е най-належащият проблем, с който трябва да се захване здравният министър след встъпването си в длъжност?

 

- Да предприеме истински промени, да създаде работеща спешна помощ, да въведе контрол на харчовете в касата и електронна здравна карта, задно със спешни мерки и реформиране на психиатричната помощ. 

 

Кое ще бъде най-голямото предизвикателство, с което ще се сблъска проф. Петров? 

 

- Безспорно ще се сблъска с контрола на харчовете, реферирането на цените и реимбурсирането на медицинските изделия, както и въвеждането на допълнително здравно осигуряване. 

 

Какво би му пожелала, за да изкара пълен мандат на поста?

 

- Нещо парадоксално - да не прави компромиси с обществените интереси. Парадоксално е, защото това никога не води до дълголетие във властта. Но иначе не би имало смисъл от оставането му 4 години на поста.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития