Новини - България

Магистър-фармацевт влиза в екипа на новия здравен министър
Прочетена: 664 пъти

Един от сигурните заместници в Министерството на здравеопазването ще бъде магистър-фармацевт, разбра Redmedia от свои източници.

 

Информацията отчасти потвърди и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. 

"Лично очаквам в екипа му да има магистър-фармацевт с ресор лекарствена политика", сподели пред Redmedia проф. Гетов, но отказа да посочи евентуални кандидати.  

По непотвърдена информация за поста се спрягат трима души, но най-често се чува името на Лидия Нейчева. Тя беше част от предишния екип на сегашния здравен министър генерал проф. Николай Петров, когато той беше част от служебния кабинет на Марин Райков (2013 г.), както и сред заместниците на д-р Мирослав Ненков - здравен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки (2014 г.). И в двете правителства Нейчева отговаряше за лекарствената политика.

 

Самият генерал Петров призна, че вече е подредил в главата си своя екип, но няма да издаде нито едно име преди окончателното им одобрение от Министерски съвет. Въпреки това упорито се говори, че ще привлече в министерството част от хората, с които през последните няколко години успя да превърне Военномедицинска академия (ВМА) от задлъжняла във финансово стабилна болница.

 

Според един от слуховете, в здравното министерство ще се завърне анестезиологът от ВМА и бивш служебен министър д-р Мирослав Ненков. Запознати обаче твърдят, че с него все още никой не е разговарял. 

 

Другият кандидат, който най-упорито се спряга за поста на заместник-министър, идва от политическите среди. Това е Светлана Йорданова от пловдивската листа на Патриотичния фронт. Назначението й обаче не е сигурно, заради скандала с конфликт на интереси, в който беше забъркана преди година. През 2015 г., докато е нещатен сътрудник на заместник-председателя на Патриотичния фронт Борис Ячев, Йорданова става секретар на Националния съвет по наркотични вещества, а в последствие е назначена без конкурс и за главен експерт в отдел "Наркотични вещества" на дирекция "Лекарствена политика" в Министерството на здравеопазването. Тогава за проблема сигнализираха няколко неправителствени организации, сред които и организаторите на марша "Свобода за конопа", който се проведе през април 2016-а. 

 

На този етап не е ясно кой ще бъде заместник-министър на проф. Петров от квотата на ГЕРБ. Доскоро се говореше, че това ще е бившият помощник на д-р Петър Москов - д-р Бойко Пенков, но той лично отрече пред няколко електронни медии.

 

Окончателното решение е на Министерски съвет и то тепърва предстои.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития