Новини - България

Маг. фарм. Велина Григорова: Все още има болници, в които разтварянето на онколекарства се извършва в отделенията
Прочетена: 420 пъти

Един от основните принципи на добрата фармацевтична практика, свързани с работата с онкологични лекарствени продукти, е изискването те да бъдат приготвяни в стерилни боксове от болнични фармацевти – магистри. За съжаление, у нас все още на много места то не се спазва. Това каза пред Redmedia председателят на Професионалната организация на болничните фармацевти в България (ПОБФБ) маг.фарм. Велина Григорова. Повод  за изказването й бе първоначално приетото, а впоследствие отхвърлено предложение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) всички онкологични лечебни заведения да бъдат задължени да закупят полуавтоматизирани или автоматизирани смесителни системи с цел недопускане на разхищенията на лекарства.

„Независимо, че централизираното приготвяне на разтворите за вливане на онкологичните пациенти е регламентирано и то е задължение на болничната аптека, в немалко болници по една или друга причина – финансова, липса на персонал, липса на помещения, се допуска този процес да бъде поверен на медицински сестри и те да извършват тази дейност в самите болнични отделения по химиотерапия“, коментира Велина Григорова.

По думите й изискването за приготвяне на онкологичните разтвори в специални боксове не случайно се е наложило в практиката.

„От една страна, по този начин се гарантира стерилност на разтвора и това е изключително важно за пациента. От друга страна условията в бокса са такива, че осигуряват безопасност за медицинския персонал, а това съвсем не е маловажно, защото се знае, че лекарствата за лечение на рак са силно токсични и крият сериозен риск за медицинските лица. Не на последно място е взет предвид и икономическата целесъобразност – доказано е, че при централизираното разтваряне икономиите на лекарства достигат до 30%“, коментира фармацевтът.

Автоматизираните и полуавтоматичните системи за приготвяне на готови за приложение разтвори на лекарства за системно лечение на раковите заболявания са едно добро и модерно решение, но за държави с големи болници, където се лекуват огромен брой пациенти. Такива в нашата страна няма. Смисълът от въвеждането на тези смесители е, че когато много пациенти са с една и съща терапия се зарежда дадено лекарство и се задават за приготвяне разтворите на всички пациенти, които имат в назначените си схеми това лекарство, поясни Велина Григорова и допълни:

“Ако трябва да се приготви разтвор на друг медикамент, първо ще се почисти апарата, после ще се сменят консумативите, които също не са евтини, и ще се зададат параметрите на новите терапии, а това отнема време. И тъй като онкоболните обикновено се лекуват с няколко лекарствени продукта едновременно, то ще трябва много време, докато станат готови всички. Това предполага или да има няколко автоматизирани системи, които работят едновременно, или да работи една система за един вид лекарство, а другите да се приготвят ръчно.”

Председателят на организацията бе категорична, че ръчното приготвяне от фармацевти в никакъв случай не означава по-неточно приготвени разтвори и хората не бива да имат никакви съмнения, че то крие някакви рискове за тях.

 

Приготвянето на лекарства, изчисляването на дозировките и начина на съхранение на медикаменти е основна част от обучението на всички фармацевти и те са най-квалифицираните специалисти в тази област, допълни тя.

“За да работят автоматизираните системи по-ефективно, е добре да има опаковки, съдържащи по-голямо количество лекарствено вещество, а такива в България почти няма. За да бъде регистрирана такава опаковка, фирмата производител или нейният представител вземат решение, като се ръководят най-вече от  икономически аргументи. Болничните опаковки имат редица предимства – те са с по-ниска цена. За нуждите на едно лечебно заведение е необходим по-малък брой опаковки. За съжаление обаче, у нас все още това не се случва”, обобщи Велина Григорова.

Невена ПОПОВ


Велина Григорова е завършила фармация във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – София. Има призната специалност „Клинична фармация". Има значителен професионален опит като ръководител на болнични аптеки в онкологични лечебни заведения. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития