Новини - България

Личните лекари: Увеличението с 0,008% на бюджета за 2018 г. е символично
Прочетена: 421 пъти
Снимка: Pixabay.com

Двеста хиляди лева или 0,008% увеличение предвижда одобреният от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) бюджет за първичната медицинска помощ за следващата година. Предложението е обсъдено и прието на последното заседания на Надзора и е предизвикало категоричното неодобрение на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). По този повод  организацията изпрати отворено писмо до институциите с молба за преразглеждане на това решение.

 

Личните лекари са изчислили, че ако това ниво на увеличение се запази, то ще се окаже, че всяка практика ще получи по 3,70 лв. на месец. От сдружението възприемат предвижданото увеличение като „символично, което може да бъде определено като липсващо“ и излагат редица аргументи против подобен подход.

 

„Това решение е в коренно противоречие с определената приоритетна политика в Националната здравна стратегия 2020, насочена към изграждане и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати. Обръщаме внимание на разписаното в политика 2.4. „Развитие на първичната извънболнична помощ, подкрепена от високотехнологична специализирана помощ”,  в която се посочва, че „Първичната здравна помощ, осъществявана от добре обучени и мотивирани общопрактикуващи лекари и други медицински специалисти, следва да се утвърди като основен инструмент за преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправена здравната ни система”, както и на доклада на Световната банка „Бележки по политиката за реформа на здравния сектор”, съгласно който „трябва да се предприемат обединени усилия за инвестиране в изграждане на капацитета на изпълнителите на извънболничната здравна помощ, за да могат те да адресират преобладаващото бреме на заболяванията и тяхното представяне следва да бъде оценявано и възнаграждавано. В подкрепа на тези усилия трябва да се заделят нужните ресурси“, се казва в отвореното писмо на джипитата до институциите.

 

Личните лекари настояват при гласуването на Бюджет 2018 г. да се вземе предвид тяхното предложение за увеличение с 25 млн. лв. - сума, която се доближава до предложението на Българския лекарски съюз за разпределение на бюджета в системата на здравеопазването. От НСОПЛБ изразяват готовност също така да участват активно в преговорния процес около приемането на бюджета за следващата година.


Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития