Новини - България

Личните лекари се обявиха против извинителните бележки в училище
Прочетена: 535 пъти

Издаването на амбулаторен лист от джипитата, който да допълва медицинската бележка за извинение на отсъствията на учениците, не е обсъждано с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това прави практиката незаконна, обяви в свое становище Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), противопоставяйки се на идеята.

 

За да се справи с фалшивите медицински бележки в училищата, Министерството на образованието (МОН) и науката поиска при извиняване на отсътвие тези бележки да се придружават от амбулаторния лист, където се съдържат основанията ученикът да си остане вкъщи. Според личните лекари обаче училищните власти по закон нямат право на достъп до този тип информация, тъй като тя е конфиденциална.

"Амбулаторният лист е документ, в който се отразява моментното обективно здравословно състояние на пациента, както и в много случаи - придружаващите заболявания. Амбулаторният лист е неизменна част от личното здравно досие на всеки пациент и носи лична информация за неговото здраве, до която могат да имат достъп единствено и само самите пациенти, лекарите, на които са поверили здравето си, и оторизирани за това институции, сред които не са училищните власти", отбелязват от сдружението на общопрактикуващите лекари.

Освен това от съсловната организация се опасяват, че колегите им ще бъдат подложени на извънреден натиск от родители за неправомерно издаване на амбулаторни листове и извинителни бележки.

"Предлагаме МОН да обърне сериозно внимание и да промени съответната нормативна уредба като даде възможност на родителите, когато преценят за необходимо да представят пред училищните власти, подписана от тях извинителна бележка в срок по-голям от сега регламентираните 3 учебни дни. Убедени сме, че има и други, по-ефективни решения, до които може да се достигне ако се обсъдят с всички заинтересовани", категорични са от сдружението.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития