Медицина на бъдещето -

Лещи с лекарство спасяват от слепота хората с глаукома
Прочетена: 848 пъти

Контактни лещи, които постепенно разпръскват лекарство в очите, могат да се превърнат в нова надежда за хиляди хора, страдащи от глаукома с риск да загубят зрението си. Вече е установено, че лещите са също толкова ефективни като капките за очи, с тази разлика, че пациентите никога няма да забравят да си вземат "дозата", пише английското издание The Telegraph.

 

Смята се, че почти половин милион души в Англия и Уелс имат глаукома (натрупване на налягане в окото), но вероятно много повече хора страдат от това заболяване, без да са диагностицирани. Учените твърдят, че лещите могат многократно да подобрят лечението на пациентите, които се мъчат с капки за очи, защото те са трудни за поставяне, а понякога и неправилно изписани.

"Установихме, че контактните лещи с по-ниска доза осигуряват същото понижение в очното налягане като капките с латанопрост, а тези с по-висока доза се справят много по-добре от капките. Въз основа на предварителните данни от малкото ни проучване можем да твърдим, че с лещите пациентите не само спазват по-добре терапията си, но и получават по-добра редукция на очното налягане", коментира д-р Джузев Сиолино, офталмолог от Медицинския университет в Харвард.

Изследователите, които стоят зад откритието, са проектирали контактните лещи така, че да осигуряват контролирано освобождаване на медикамента. За целта са използвали тънък филм от капсулирани с лекарство полимери, разположени в периферията, които забавят освобождаването на лекарството. Центърът на лещите е оставен чист и ясен, за да не затруднява зрението и да позволява на окото да диша и да се хидратира.

 

Лещите, разпръскващи лекарство, могат да изпълняват и нормалната си функция за корекция на зрението, когато е необходимо.

 

Глаукомата е една от водещите причини за безвъзвратно загуба на зрение в света. За състоянието няма лек, но разработените до момента медикаменти понижават налягането в очите, за да предотвратят пълната слепота. Единственото лекарство в момента е под формата на капки, които обаче не рядко дразнят очите и предизвикват възпаления. Затова изследователите се надяват, че лечебните контактни лещи ще поставят нова ера в терапията на глаукома и ще спасят милиони души по света от трайна загуба на зрението.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития