Новини - България

Лекарският съюз връчи годишни стипендии на 31 млади лекари
Прочетена: 84 пъти
Снимка: БЛС

За шеста поредна година Български лекарски съюз (БЛС) връчи годишни стипендии на млади лекари специализанти и редовни докторанти. Инициативата има за цел да поощри новото поколение млади и обещаващи лекари, които са избрали да се реализират в България, като им се осигури безпроблемно обучение, посредством предоставяне на годишна стипендия в размер на 400 лв. месечно. Тази година наградените стипендианти бяха 31.

 

Събитието бе уважено от д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание, д-р Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване, ректори и декани на медицински университети, мениджъри на големи болници, представители на фармацевтични компании, които са спонсори на събитието и др.

 

„Знаково е, че съсловието подкрепя младите хора и ги насърчава да се развиват в България. Радвам се, че има подобни инициативи и пожелавам да продължавате да насърчавате младото поколение в тяхното кариерно израстване. Важно е всеки един човек да следва мечтите си, затова млади колеги, трябва да мечтаете, защото понякога мечтите се сбъдват“, сподели д-р Джафер в приветствието си към гостите.

 

Д-р Дариткова отбеляза, че е изключително важно всички отговорни институции да бъдат обединени около обща кауза в задържането на младите хора в България.

 

„Независимо от различните политически виждания, всички сме единни по въпроса, че трябва да работим заедно в посока задържане на лекарите в България и изграждане на единна здравна система, която да предоставя високо качество на медицинската услуга, каза д-р Дариткова.

 

На събитието бе изнесена статистика за напусналите страната ни лекари през последните 9 години, както и предпочитаните за кариерно развитие държави. Тенденцията на заминаващите медици от България е между 400 и 500 души на година, като за 2017 те са 357, а предпочитани дестинации остават Германия, Англия и Франция.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития