Новини - България

Лекарският съюз се разгневи на финансовия министър
Прочетена: 168 пъти

Български лекарски съюз (БЛС) излезе с остра позиция срещу изказването на министъра на финансите Владислав Горанов по време на разглеждането на първо четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в парламетарната здравна комисия вчера.

 

 „Сериозно негодувание у присъстващите, предизвика изказването на финансовия министър Владислав Горанов, в което той заяви, че българската здравна система е пропита от корпоративни и лични интереси, има кражби и сериозно изтичане на средства. След като министър Горанов твърди, че има течове в системата, нека вземе необходимите мерки за спирането им. Контролът не само в разпределението, но и в разходването на средствата, е именно в ръцете на управляващите“, коментират от БЛС.

 

Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев коментира обвиненията в кражба с думите:

 

„Да, краде се, краде се от съня на всички заети специалисти в здравеопазването, от празниците, от възможността да бъдем с близките си“.

 

Според лекарския съюз подобни изказвания от представители на властта уронват авторитета на заетите в здравеопазването, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент.

 

„Борим се от дълго време за повишаване доверието между лекар и пациент. Това е основна цел и на националната кампания на съсловието срещу насилието над медицински лица – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“, #ПребориГнева”. Подобни коментари не постигат нищо друго, освен пораждане на още насилие към лекарите“, категоричен е д-р Венцислав Грозев.

 

От лекарския съюз коментират и твърдението на финансовия министър, че системата на здравеопазването е „неефективна“.

 

„Знанията, професионалния опит и световнопризнатите постижения на медиците ни ли са неефективни? Неефективност в здравната система внася недостатъчното финансиране на системата, тежките условия на труд, в които работят колегите и липсата на остойностяване на медицинския труд, за което БЛС говори от години наред. Всичко това, води до прогресиращ отлив на кадри“, казва д-р Венцислав Грозев.

 

Той допълва, че смяната на 10 здравни министри в рамките на 8 години; прехвърлянето, преди 6 години, на близо 1,5 млрд. лв., събрани от здравноосигурителни вноски, в консолидирания бюджет на държавата, говори за неефективна държавна политика в сектор здравеопазване“.

 

От БЛС допълват, че съсловните организации на лекари, фармацевти, стоматолози и специалисти по здравни грижи, считат че държавата трябва да поеме своята отговорност за случващото се в здравната система, като се започне с превод към НЗОК на реалните здравни осигуровки на държавните  служители, изплащане на надлимитната дейност на лечебните заведения, която е реално извършена и отчетена в полза на пациентите.

 

„За нас е обидно всички да бъдем категоризирани под общ знаменател като крадци. Ако някой има информация от къде идват течовете в системата е редно те да бъдат разкрити и санкционирани. Належащо е да престанем да планираме парите за здраве с дефицит всяка година“, коментира председателят на БЛС.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития