Новини - България

Лекарският съюз: Проектобюджет 2018 на НЗОК е удовлетворителен, но се налага преразпределяне на средства
Прочетена: 110 пъти
Снимка: Pixabay.com

Български лекарски съюз (БЛС) изразява своята удовлетвореност от предложеното увеличение за болнична помощ, в която от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки. Това се посочва в информация до медиите от съсловната организация във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).  


„Въпреки цялостно увеличение, не може да останем равнодушни към значителното  подценяване на медицинските дейности в извънболнична помощ“, категорични са от лекарския съюз.


Според БЛС за поредна година не са взети предвид препоръките в докладите на Световната банка и заложеното в Националната здравна стратегия 2020, насочена към изграждане и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати. Съсловната организация напомня, че спрямо изпълнението на Бюджет 2017 г., реалното увеличение за 2018 г. за общопрактикуващите лекари е 7.2 млн. лв., за специалистите от извънболничната помощ то е едва 3.5 млн. лв. и за медико-диагностични изследвания е 2 млн. лв.


„Нелогично за нас e увеличението, предвидено за лекарствени средства. Според проекта за бюджетно разпределение на НС на НЗОК, това перо ще формира 26 % от общия бюджет за здравеопазване“, твърдят от БЛС.


Според организацията, недостатъчните средства към изпълнителите на извънболнична помощ ще влошат качеството на медицинската услуга, ще генерират напрежение между пациенти и лекари и са предпоставка за фалит на лечебни заведения. Липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ пък ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, което само по себе си ще доведе до невъзможност от своевременнно решаване на здравословните проблеми и като резултат – до свръх хоспитализации, скъпо струващи на системата.


„Волно или неволно, така направеното разпределение на средствата за здравеопазване от НС на НЗОК създава условия за противопоставяне на заинтерисованите страни в системата на здравеопазването /ПИМП, СИМП и БП/ и е дълбоко погрешно, уронващо доверието в системата и очаквано ще доведе до нежелани реакции от колегите”, категорични са от БЛС.


Лекарския съюз възразява срещу проектобюджета изготвен от НС на НЗОК за 2018г. в частта ПИМП, СИМП и МДД и настоява да бъдат преразгледани  и удовлетворени исканията на съсловната организация, реално отговарящи на потребностите на населението и на здравната система, заложени в проектобюджета, изготвен от БЛС и изпратен на отговорните институции още през месец юли.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития