Новини - България

Лекарският съюз: Предстоят фалити и в извънболничната помощ – бюджетът да се увеличи
Прочетена: 257 пъти

Управителният съвет на Български лекарски съюз е провел извънредно заседание вчера във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. Според съсловната организация, колективното настроение относно бюджетната рамка е удовлетворително.

 

„Увеличението в болнична помощ е задоволително, особено като се вземе предвид, че от 10 години няма коригиране на цени за клиничните пътеки“, казват от БЛС.

 

Относно бюджета, който е предвиден за извънболнична помощ обаче, съсловната организация била крайно притеснена от подценяването на дейностите в това перо. От БЛС са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицинските дейности в първичната и специализирана извънболнича помощ. 

 

„Категорични сме, че е необходимо увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ“, алармират от съсловната организация.

 

Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 5, 5 млн. лв., за медицински изделия са предвидени 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ – 7, 2 млн. лв. и едва 2,9 млн. лв. за предвидени за специализираната извънболнична помощ.

 

„Специализираната извънболнична медицинска поощ е крайно подценен и поставя колегите в ситуация на невъзможност да издържат практиките си, а това неминуемо ще генерира напрежение между пациенти и лекари“, твърдят от организацията.

 

БЛС единодушно застава зад колегите си от извънболнична помощ, като настоява за увеличение в бюджета на НЗОК - за първичната доболнична помощ да се предвидят още 10 млн. лв., а за специализираната да се увеличат с още 13 млн. лв.

 

БЛС припомня, че в проектобюджета, който съюза е изпратил до институциите през месец юли, исканите суми, реално отговарящи на потребностите на населението и на здравната система, за извъбнолнична помощ са били значително по-високи - за първична извънболнична медицинска помощ – 23 млн. лв. и за специализирана извънболнична медицинска помощ – 26 млн. лв. Според БЛС, липсата на достатъчен ресурс в доболничната помощ ще се отрази крайно негативно на достъпа на пациентите до здравеопазване, а от друга страна ще създаде условия за противопоставяне на работещите в доболнична и болнична помощ.

 

Лекарския съюз настоява реалното и оптимално увеличение, което организацията иска, да се удовлетвори.

 

„Необходимо ли е да почнат фалитите на болници и в извънболнична помощ, за да може отговорните институции да си дадат сметка, че всяко перо в системата на здравеоппазване е важно и не бива да бъде подценявано“,  питат от БЛС.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития