Новини - България

Лекарският консилиум: Байрям Али не се нуждае от спешна бъбречна трансплантация
Прочетена: 392 пъти
Снимка: Стоп кадър - bTV

Деветгодишният Байрям Али е „в задоволително общо състояние и не се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, а извършена в планов порядък. Това е становището на свикания от Министерството на здравеопазването разширен консилиум от  специалисти след извършения му обстоен преглед в болница „Лозенец“, съобщава пресцентърът на здравно ведомство.

 

Комисията от 12 специалисти, начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, единодушно е решила:

„Операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница „Лозенец“, но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяваме плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина“.

Въз основа на заключението от клиничното обсъждане и след прецизно окомплектоване на необходимите документи министърът на здравеопазването ще подпише формуляр S2 и малкият Байрям ще отпътува за лечение в чужбина.

 

От здравно министерство добавят:

„Припомняме, че решението на Фонда за лечение на деца беше в разрез с Правилника за неговата дейност и организация на работа и с Европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. Съгласно тях, Фондът има правомощия да подпомага осъществяването на органна трансплантация в лечебни заведения на територията на държави-членки на ЕС, ЕИП или Швейцария в случаите, когато тя не може да бъде извършена своевременно в България. Не бяха изискани становищата на поне двама външни експерти по профила на заболяването и исканото лечение, в случая специалисти по бъбречна трансплантация /уролог и трансплантолог/, както и от националния консултант по трансплантология. Предложената документация в МЗ беше непълна и не кореспондираща с нормативните изисквания – факт, който в момента спешно се коригира.

Министерството на здравеопазването използва случая да призове всички участници в публичния разговор по темата да не употребяват крайни квалификации и да се позовават преимуществено на официални източници на информация с оглед запазване на етично поведение спрямо хората със здравни нужди и особена чувствителност, поради здравословното си състояние“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития