Новини - Свят

Лекарите в Чехия - с по-високи заплати, за да не работят в чужбина
Прочетена: 450 пъти

От 1 януари 2017 г. медицинският персонал в Чехия може да получи 10% увеличение на възнагражденията с решение на правителството, съобщава агенция "Ройтерс". Целта на чешките власти е да спре изтичането на здравни работници в чужбина или ориентирането им към други професии – тенденция, която създава остър недостиг на кадри в системата.

 

Чехия е с универсална здравноосигурителна система, която гарантира достъп до медицински грижи за всички граждани, но свързаните с нея разходи държат ниски нивата на заплатите в сектора. Това принуждава много лекари да търсят препитание в съседните Австрия и Германия, където възнагражденията им са няколко пъти по-високи. Медицинските сестри пък направо напускат сектора и се пренасочват към други професии, за да увеличат доходите си.

 

Средната брутна месечна заплата в страната за последното тримесечие на 2015 г. е била 28 152 крони (около 1050 евро). По данни на националния информационен център за здравеопазване от 2014 г. (най-скорошната разпространена публично информация) средното възнаграждение за лекарите е в порядъка на 55 068 – 61 393 крони (2035 - 2270 евро), а за медицинските сестри – между 24 208 и 29 322 (895 - 1084 евро) на месец.

 

Увеличението в сектора на здравеопазването идва след споразумение за вдигане на възнагражденията в частния сектор. Това е сигнал за нарастване на надниците в различни сфери на икономиката, която е нараснала с 4.3% през миналата година.

 

Недостигът на медицински персонал в Чехия се компенсира с кадри от Словакия, Украйна и Русия, но въпреки това някои болници са били принудени да закрият цели отделения заради липса на персонал.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития