Новини - България

Лекарите свалиха доверието си от Москов и НЗОК и излизат на протест
Прочетена: 762 пъти

В понеделник, 28 март, цялото лекарско съсловие започва поетапни ефективни протести. Окончателното решение беше взето след дълго заседание на Националния съвет на Български лекарски съюз днес.

 

"Националният съвет на Българския лекарски съюз за пореден път заявява, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система", е официалното становище на съюза.

 

Организацията окончателно сваля доверието си както от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, така и от ръководството на Националната здравноосигурителна каса. Основната причина са опитите на публичния фонд сам да определи правилата за работа в сектора чрез въвеждане на нов "служебен" Национален рамков договор (НРД) за 2016 г., след като съсловието отказа да го подпише. Според лекарския съюз, действието е незаконно, защото противоречи на текстове в Закона за здравното осигуряване, според които до подписването на нов рамков договор, в сила остават разпоредбите на стария. Промените в него пък се извършват чрез анекси, които също трябва да носят подписа на БЛС. 

 

Лекарският съюз настоява проектът на нов "служебен" рамков договор незабавно да бъде оттеглен. Ако това не се случи, ще бъде обжалван в съда, а лекарите ще се откажат от договорите си със здравната каса, независимо от опасността, че на пациентите ще се наложи сами да заплащат медицинската помощ. За това обаче отговорност трябва да носят авторите на здравните реформи, категорични са от организацията.

 

С тези мотиви Българският лекарски съюз обявява ефективни протести и призовава всички свои членове да се включат в тях.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития