Новини - България

Лекарите поискаха актуализация на бюджета на касата
Прочетена: 219 пъти

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) винаги се планира с дефицит, затова Българският лекарски съюз ще предприеме мерки за неговото актуализиране до края на годината. Целта е да се предотврати финансовото изнемогване на системата, съобщава в официално становище съсловната организация.

 

Стъпките към промени в бюджетната рамка са продиктувани главно от сигнали на различни болници в страната за орязани бюджети за периода април-юни 2017 година. Припомняме, че преди броени дни лечебните заведения в Стара Загора и областта заплашиха да прекратят договорите си с НЗОК, заради орязани бюджети.

 

По този повод на 25 април ръководството на БЛС се е срещнало с ръководството на НЗОК, за да поиска текстовете в Националния рамков договор (НРД) за 2017 г., касаещи болничната помощ, да се спазват стриктно, а при неясноти здравната каса да предприеме мерки за тяхното изясняване.

 

В отговор НЗОК е съобщила, че от месец април лечебните заведения в страната ще разполагат средно със 133,240 млн. лв. месечно, като ще могат да надвишават сумата с до 3 на сто, допълват от лекарския съюз.

"Резервът от 3%, който лечебните заведения могат да ползват, не е включен в първоначалните разчети, той ще се появи след  като те отчетат дейността си", уточняват пък от здравната каса.

От БЛС обаче се опасяват, че в сектора има много дейности, чиито обем не може да бъде предварително прогнозиран. Такива са, например, хемодиализата, раждането, онкология, интензивни грижи, неонатология и други. В случай, че точно тези дейности се увеличат през тримесечието, заплщането ще бъде за сметка на останалите услуги, при които цените ще паднат, предупреждава съсловната организация.

"Не е нормално при 134,5 млн. лв. средномесечно, платени за болнична помощ за 2016 г., да се окаже недостатъчна сумата от 137, 240 млн. лв. средномесечно, постигната с максималното увеличение от 3%. Наличието на нови структури и дейности, известни на Министерство на здравеопазването и НЗОК към 31.12.2016 г., не би трябвало да е фактор, който да доведе до намаляване на тримесечните бюджети", коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Съсловната организация винаги е твърдяла, че бюджетът на НЗОК се планува с дефицит и във връзка с това, ръководството на БЛС ще предприеме мерки за актуализацията му, чрез отваряне резерва на НЗОК, за да се предотврати финансово изнемогване на системата, допълват от пресцентъра на съюза.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития