Новини - България

Лекари ваксинират деца само по документи
Прочетена: 248 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

Има случаи, при които ваксини от задължителния имунизационен календар се поставят на децата само на хартия. За практиката стана ясно след появата на 5 нови случая на морбили в Пазарджик, при които се оказало, че  две от децата имат документ, че са ваксинирани, но нямат изградени антитела.

 

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обясни в сутрешния блок на БНТ, че при изследване на кръв много лесно се доказва дали един човек е ваксиниран или не. Когато няма антитела, това означава, че ваксината или не е подействала, или не е поставена. При децата в Пазарджик е доказана липса на антитела и към трите компонента на ваксината - морбили, заушка и рубеола. Това означава, че със сигурност ваксината не е поставена. В същото време тези деца разполагат с документ, че са ваксинирани, каза Кантарджиев и добави, че това е много опасно.

 

По думите му има два варианта за това дали ваксините се поставят.

„Лошият е да чакаме епидемия, която сме имали 2009 - 2011 г., когато се оказа, че парите, които държавата е дала за двете ваксини срещу морбили са изхарчени напразно, защото такива не са слагани и тогава около 24 000 деца се разболяват. Добрият начин е като в напредналите в медицинско отношение държави и така, както преди 30 години нашата държава го е правила - всяка година на деца в отделните области, на които се взима кръв за профилактични изследвания, тази кръв се изследва в специализирана лаборатория и така може да се разбере съответното дете за какво е ваксинирано“, обясни проф. Кантарджиев.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития