Новини - България

Лекари отстраниха безкръвно матка, уголемена 6 пъти над нормата
Прочетена: 1547 пъти

Матка на жена, уголемена 6 пъти над нормата, беше отстранена безкръвно от специалистите в Клиниката по акушерство и гинекология на МБАЛ "Света София", съобщиха от лечебното заведение. Само за денонощие на щадящата интервенция са се подложили още три жени с проблеми в тази област.

 

Операцията е извършена на 12 януари, след като пациентката постъпва в болницата с пореден кръвоизлив от влагалището. Екипът на д-р Илиана Христова установява, че матката е увеличена, с множество миомни възли и преминава към лапароскопски асистирана интервенция за нейното отстраняване.

 

С помощта  на специални инструменти са направени четири отвора в областта на коремната стена, а матката е отстранена по вагинален път. Операцията продължава няколко часа, а резултатът е поразителен - 6 пъти по-голяма от обичайното матка, с тегло 420 гр. при норма между 50-150 грама.

 

Лапароскопската операция е съвременен стандарт на оперативно лечение на заболяванията на женските полови органи. Основното предимство е бързото възстановяване и изключително елегантната, щадяща методика.

"Пациентът още на следващия ден си е у дома, при близките си. Болката е сведена до минимум, няма оперативен разрез, няма кръвозагуба, освен това няма и белези", обяснява д-р Христова.

Този метод е за предпочитане и при дами с екстремно високо тегло. При класическа операция по-дебелата коремна стена зараства по-трудно, а безкръвния метод е щадящ за жените, тъй като те се възстановяват за денонощие.





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития