Новини - България

Лекари от ВМА издадоха книга „Основи на лазерната терапия”
Прочетена: 547 пъти

Нова, уникална по рода си книга „Основи на лазерната терапия” вече е на книжния пазар в България, съобщават от Военномедицинска академия (ВМА). Подобно издание се появява за първи път в родната литература, засягайки въпросите какво е лазер, как се работи с него, как се изчислява доза на лазера, какви са показанията и какви видове лазери имаме.

 

Автори са проф. Георги Георгиев  и д-р Мимоза Георгиева – част от екипа на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина към ВМА.

„Това беше една пилотна монография, която направихме. В момента разработваме вече една обемна книга, един двутомник, където ще има още 9 глави“, коментира професор Георгиев.

Използването на лазерна радиация с нисък интензитет на редуциране на болката, възпалението, едема, ускореното заздравяване на рани, предотвратяването на клетъчна смърт и тъканни увреждания е вече познато от над 50 години – откакто са въведени терапевтичните лазери апарати.

 

Настоящият обем от научен материал прави преглед на аспекти от лазерната физика и фотохимия, отнасящи се до приложението на лазерната терапия в клиничната практика. Извършва се преглед и на съвременните теории за биофизичните механизми на нискоинтензивната лазерна терапия. Дават се обяснения за характеристиките на лазерната радиация като монохроматичност, поляризованост, кохерентност, колимираност, изпъстряне на лъча, дълбочина на проникване и модулация на лазерната радиация.

 

В книгата се обосновава приложимостта на тези фактори при разпространението на лазерното лъчение в тъканите. Представят се физичните принципи, които описват взаимодействието лазерна радиация – биологична тъкан. Обръща се внимание и на молекулните и клетъчните механизми на нискоинтензивната лазерна терапия и се описват някои резултати in vitro и in vivo. Обсъждат се и клиничните показания и параметри при лазерната апликация.

 

Книгата има за цел да предостави фонова информация за средствата и биофизичните механизми на лазерната радиация при използването на червени или инфрачервени нискоинтензивни лазери или други монохроматични източници на светлина, за да се подпомогнат клиничните специалисти и изследователи да използват успешно тези източници с по-голямо разбиране, с по-голяма увереност и ефективност.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития